ukraina
Skutki przyłączenia się Ukrainy do umowy stowarzyszeniowej z UE
Minister Polityki Rolnej i Żywności Ukrainy M. Prysiażniuk wypowiedział się na temat możliwych skutków przyłączenia się Ukrainy do umowy stowarzyszeniowej z Unią Europejską dla krajowego sektora rolno-spożywczego.
Tańsze, ale drożeją
Jak wynika z komentarzy publikowanych przez „APK Inform: Warzywa i Owoce” wrześniowe ceny ukraińskich produktów ogrodnictwa były o około 10% tańsze, niż przed rokiem.
Na Ukrainie przybywa przechowalni
Tegoroczne zbiory ziemiopłodów zapowiadają się na Ukrainie bardzo dobrze. Już w sierpniu prognozowano dla kultur sadowniczych wzrost zbiorów o jedną trzecią w porównaniu z rokiem ubiegłym.
Ukraińcy spożywają dwa razy więcej pomidorów niż Niemcy
W ostatnich trzech latach statystyczny mieszkaniec Ukrainy spożywał po 45 kg rocznie. Dla porównania - dla Niemców ten wskaźnik sięgał 20 kg na osobę rocznie.
Ukraina wybrała Unię Europejską
Nie zważając na naciski ze strony Moskwy, sąsiadka Rosji wybrała rozwiązanie korzystne dla Unii Europejskiej.
18 września członkowie Rady Ministrów Ukrainy zaaprobowali projekt odpowiedniej umowy.
18 września członkowie Rady Ministrów Ukrainy zaaprobowali projekt odpowiedniej umowy.
Rekordowe zbiory winogron na Ukrainie
Jak informują źródła ukraińskie, tegoroczne zbiory winogron na Ukrainie przeszły najśmielsze oczekiwania lokalnych producentów.
Ćwierć zbiorów na rozkurz
Ogólne straty w produkcji warzyw sięgają na Ukrainie 27% zbiorów. Jest to 2,6-3,0 mln ton – nie wliczając w to produkcji ziemniaków. Struktura tych strat jest następująca: podczas składowania, przechowywania – 78%, zaś podczas przetwarzania i u konsumentów 22%.
Ukraińcy jedzą więcej swoich jabłek
W pierwszych pięciu miesiącach bieżącego roku zaimportowała o 42,3% (35,3 tys. t) mniej jabłek, niż w tym samym okresie roku poprzedniego. Zmniejszył się także o 18,9% (673 t) eksport tych owoców. Produkcja jabłek na Ukrainie zwiększa się co roku, więc takie dane z handlu zagranicznego – w opinii ekspertów AKAB (Ukraińskiego Klubu Agrobiznesu) świadczą o wzroście wewnętrznego spożycia.
Rośnie popyt na ukraińskie warzywa
W pierwszych pięciu miesiącach bieżącego roku Ukraina wyeksportowała warzywa o wartości 49,7 mln USD – zarabiając o 52,9% więcej (o 17,2 mln USD) niż w tym samym okresie roku 2012. Tonażowo jest to 133,8 tys. ton, o 85,3 tys.ton więcej.
Ukraina zbierze w tym roku 9,4 miliona ton warzyw
To w pełni pokryje zapotrzebowanie społeczeństwa, szacowane na 7,3 mln ton. Najwięcej zostanie zebranych warzyw „zestawu barszczowego”.