Strona główna Tagi Turcja

turcja

Turecki rynek jabłek

W sezonie 2015/16 prognozowane zbiory jabłek w Turcji to około 2,540 mln ton wobec 2,109 mln ton w poprzednim sezonie. Około 90% ze zbiorów lokalnych zostaje skonsumowane na tureckim rynku, a jabłka są jednymi z najbardziej popularnych owoców w Turcji.

Lepsze zbiory w Turcji

Według danych opublikowanych przez Turkish Statistical Institute, w bieżącym roku zgodnie ze wstępnymi danymi szacunkowymi zbiory warzyw i owoców będą większe niż przed rokiem. W przypadku warzyw o około 3,2%, a dla owoców – o przeszło 6%. W sumie prognozuje się zbiory warzyw na poziomie 29,5 mln ton i owoców – 18,2 mln ton.

Nie tylko w Polsce zimno; rolnicy liczą straty

Wieści o niesprzyjającej ogrodnikom pogodzie dochodzą z wielu regionów świata - także z Azji i Europy. Ulewy i burze zdemolowały pod koniec marca północne regiony Chile, katastrofalne ulewy w końcu marca i przymrozki w kwietniu zniszczyły uprawy awokado, cytrusów oraz warzyw w Meksyku, w Kalifornii zaczął się piąty sezon suszy.

Turecka propozycja

W ubiegłym roku tureccy hodowcy wprowadzili na rynek warzyw nową odmianę pomidora koktajlowego typu truskawkowego Eider F1. Była ona uprawiana na ponad 10 hektarach potwierdzając w warunkach produkcyjnych zalety podkreślane przez hodowców z firmy Yüksel Tohum.

Mniej jabłek w Turcji

W sezonie 2014/2015 zbiory jabłek w Turcji oszacowano z uwagi na niekorzystne warunki pogodowe na około 23% mniejsze wobec poprzedniosezonowych zbiorów i powinny one wynieść około 2,23 mln ton. Dla porównania w poprzednim sezonie zebrano 2,9 mln ton.

Mimo wszystko – rok był dobry

Tak oceniają miniony rok tureccy eksporterzy owoców i warzyw. Trzy najbardziej liczące się regiony produkcji ogrodniczej (Antalya, Isparta, Burdur) wysłały do 151 krajów towary wartości 1,638 mld USD. W porównaniu z 2013 r. jest to wzrost o 6,1%.

Turcy umacniają swą pozycję na rosyjskim rynku warzyw

12 listopada informowaliśmy o zmniejszeniu się tureckiego eksportu warzyw i owoców do Rosji. Tymczasem inne niż cytowane przez nas w ubiegłym tygodniu tureckie źródła podają, że  około 53% łącznego eksportu warzyw z tego kraju kierowane jest na rosyjski rynek. W okresie pierwszych dziewięciu miesięcy bieżącego roku łącznie Turcja wyeksportowała 916,3 tys. ton warzyw - o 1% więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem, kiedy to wolumen eksportu zamknął się 907,2 tys. ton. 

Mniejszy eksport do Rosji

Według prezesa tureckiego zrzeszenia eksporterów (Türkiye Ihracatçilar Meclisi) Mehmeta Büyükeksi jego kraj wyeksportował w październiku o 6,7% więcej warzyw i owoców niż w tym samym miesiącu 2013 roku. Zmniejszył sie jednak znacznie eksport do Rosji.
 

Turcja wzmacnia swoją pozycję w Rosji

O ponad 30% wzrosły tegoroczne dostawy tureckich produktów ogrodniczych na rynek rosyjski, chociaż cały eksport tej grupy towarów wzrósł tylko o jeden procent.

Orzechy laskowe najdroższe od dziesięciu lat

Media branżowe donoszą za The Financial Times o gwałtownym wzroście cen orzechów laskowych. Poziom ich cen jest rekordowy. Wszystko z powodu drastycznego spadku zbiorów w Turcji.