Strona główna Tagi Trwałość

trwałość

Twardy pomidor

Badania przeprowadzone na uniwersytecie w Nottingham (W. Brytania) doprowadziły do odkrycia możliwości wydłużenia okresu „long shelf live” u pomidorów otrzymywanych metodami klasycznej hodowli (bez technik GMO).

Kąpiel w płynnym jedwabiu konserwuje owoce

Dla dłuższej konserwacji świeżych owoców wystarczy zanurzyć je w płynnym jedwabiu: w ten sposób na skórce powstaje cieniuteńka przeźroczysta błona - bezzapachowa i biokompatybilna (cokolwiek to znaczy), która pozwala utrzymać owoce łatwo psujące się, takie jak truskawki, ponad 7 dni poza lodówką.

Kwiaty na gwarancji

Obecna sytuacja na rynku wymusza na wielu właścicielach firm – w tym producentach roślin ozdobnych – szukania sposobów na zwiększenie zysków i poprawiania konkurencyjności. Jedną z form takich działań może być objęcie towaru gwarancją – wzmacnia to wiarygodność producenta oraz przyczynia się do lepszej sprzedaży.

O jakości czereśni i wiśni

W ubiegłorocznym 11. i 12. numerze "Hasła Ogrodniczego" przedstawiłem Czytelnikom najważniejsze doniesienia z V Międzynarodowego Sympozjum Czereśniowo-Wiśniowego w Turcji, związane z hodowlą nowych odmian. Tym razem chcę przybliżyć tematykę dotyczącą zabiegów poprawiających jakość oraz trwałość w obrocie owoców czereśni, sposobów wykorzystania wiśni i czereśni, monitorowania stanu zdrowotnego odmian znajdujących się w uprawie, struktury sadów oraz produkcji organicznej.