truskawki
Przyłapani na gorącym uczynku. Greckie truskawki miały udawać polskie [Zdjęcia]
Trwa proceder przesypywania importowanych truskawek w łubianki i ich dalszej sprzedaży jako owoce z Polski. Dziś w nocy na rynku hurtowym w Broniszach interweniowała w tej sprawie Agrounia i sprzedający na placu swoje truskawki polscy plantatorzy.
Symboliczne przymrozki, które i tak uszkodziły kwiaty truskawek
Przymrozki w ostatnich dniach są zjawiskiem punktowym, a same temperatury spadają nieznacznie poniżej zera. Niemniej są producenci, którzy notują z tego powodu straty na swoich plantacjach truskawek.
Truskawki najpopularniejszym owocem w Polsce
Drugi miesiąc z rzędu najpopularniejszym polskim owocem są truskawki. W czerwcu i lipcu truskawki spożywało dziewięciu na dziesięciu Polaków (odpowiednio 88% i 85%). W tym okresie najbardziej wzrosła sprzedaż malin (z 31 do 47%). Jadł je już co drugi Polak, a rozpoczynającą sezon borówkę już co trzeci (31%). W lipcu bardzo wysokie było spożycie czerwonej porzeczki (28%). Wzrosło spożycie agrestu z 11% do 22% i czarnej porzeczki z 16% do 22%. Spożycie aronii utrzymuje się na stałym poziomie 14%. Pierwszy raz badano deklaracje konsumpcji jagody kamczackiej, wynoszą już 10%.
Ceny truskawek na skupach powoli rosną
Sezon truskawkowy w pełni, a wzrosty cen cieszą producentów. Ceny truskawek, to obecnie jeden z głównych tematów w branży. Tak jak w ubiegłym roku, tak i teraz, bardzo wiele będzie zależeć od pogody.
Ocena przezimowania upraw ogrodniczych w 2021 r.
Rośliny sadownicze przezimowały w sezonie 2020/2021 dość dobrze. Na przeważającym obszarze kraju nie zanotowano uszkodzeń mrozowych, a straty spowodowane niską temperaturą mają charakter lokalny – informuje Główny Urząd Statystyczny w publikacji „Wstępna ocena przezimowania upraw w 2021 r.”
Najpopularniejsze superowoce kwietnia 2021
Co czwarty Polak (25%) jadł truskawki w kwietniu. To znacznie więcej niż przed miesiącem (o 9 p.p.). W kwietniu wzrosło również spożycie malin – z 16% do 19%.
Konsumpcja warzyw i owoców w lipcu 2020 r.
W lipcu, podobnie jak w czerwcu, 16% Polaków odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jedli mało lub wcale. Największą popularnością wśród owoców cieszyły się truskawki, jabłka i banany; wśród warzyw były to: pomidory, młode ziemniaki i ogórki.
Zbiory warzyw i owoców w 2020 r. – wstępny szacunek
GUS podał wyniki wstępnego szacunku produkcji głównych upraw ogrodniczych w 2020 r.
Czerwone superowoce częścią dań i ich ozdobą
Maliny, truskawki, agrest, porzeczki, jemy je świeże, w koktajlach i ciastach. Czerwone owoce są też często wykorzystywane do dekoracji, zwykle na słodko, rzadziej do sałatki. Zawsze z boku talerza, tak jest w domach i w restauracjach. Świetnie się do tego nadają, są piękne i mają dużo pozytywnych konotacji, są świeże, energetyczne, romantyczne, ale nie muszą być tylko elementem dekoracyjnym, mogą być częścią dania. Oto kilka inspirujących propozycji użycia owoców jagodowych. Od startera, poprzez drugie danie, rybne i mięsne, aż pod desery.
Susza rolnicza w Polsce – aktualny raport
IUNG-PIB od 21 kwietnia do 20 czerwca 2020 roku (tj. w czwartym okresie raportowania) stwierdził wystąpienie suszy rolniczej na terenie województw: lubuskiego, zachodniopomorskiego, wielkopolskiego, dolnośląskiego, podlaskiego, pomorskiego, kujawsko-pomorskiego.