Strona główna Tagi Superowoce

superowoce

Przetwory – lato zamknięte w szkle

Odporność najszybciej kojarzy się z momentami kiedy jej nie mamy, z późną jesienią, zimą, wczesną wiosną. Od późnej wiosny do wczesnej jesieni mogliśmy się cieszyć smakiem i walorami naszych polskich superowoców. Czy nastanie jesieni oznacza, że na długie miesiące musimy pożegnać się z ich smakiem? Czy polskie owoce jagodowe musimy zamienić na owoce z importu? Odpowiedź brzmi: nie, o ile znajdziemy je na sklepowych półkach i będziemy potrafili docenić ich wartości dla naszego zdrowia.

Czerwone superowoce częścią dań i ich ozdobą

Maliny, truskawki, agrest, porzeczki, jemy je świeże, w koktajlach i ciastach. Czerwone owoce są też często wykorzystywane do dekoracji, zwykle na słodko, rzadziej do sałatki. Zawsze z boku talerza, tak jest w domach i w restauracjach. Świetnie się do tego nadają, są piękne i mają dużo pozytywnych konotacji, są świeże, energetyczne, romantyczne, ale nie muszą być tylko elementem dekoracyjnym, mogą być częścią dania. Oto kilka inspirujących propozycji użycia owoców jagodowych. Od startera, poprzez drugie danie, rybne i mięsne, aż pod desery.

Dzień Owoców i Dzień Polskiej Borówki

Z okazji święta owoców i rozpoczęcia sezonu zbiorów borówki odbyła się wspólna konferencja prasowa Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw. Promowano współpracę, ideę jagodowej sztafety i walory codziennej konsumpcji. W spotkaniu wzięli udział przedstawicie organizacji branżowych i plantatorzy dziesięciu gatunków owoców jagodowych, którzy współpracują w ramach kampanii „Czas na polskie superowoce!”.

Rodzinnie i zdrowo na plantacjach jagody kamczackiej

Trwa ogólnopolska akcja "Czerwiec na plantacjach jagody kamczackiej". 27 plantacji zaprosiło konsumentów by pokazać jak wygląda i jak smakuje popularna kamczatka. Wybrane plantacje już przyjęły gości, a trzon akcji przed nami, w najbliższy weekend 20-21 czerwca. Największą atrakcją jest możliwość samodzielnego zabierania owoców.

Aronia – najsmaczniejsze lekarstwo na świecie

Aronia to superowoc, którego popularność rośnie. Soki aroniowe lub przetwory z aronii w sezonie 2019 przynajmniej raz w tygodniu konsumowało 12% Polaków, a tylko w marcu br. aż 11%. Pandemia ustawiła kolejkę po aronię. Koncentrat sprzedajemy na świadome jej walorów rynki Azji - do Korei, Japonii i Chin.

Polskie superowoce od maja do października

Trwa kampania polskich owoców jagodowych. Jest ona dobrym przykładem edukacji konsumentów. Promuje fakt, że polscy producenci są w stanie produkować od maja do końca października. Borówki, truskawki, maliny, dziś, to nie są owoce importowane. Kampania jest przykładem współpracy, która jest pożądana przy każdej produkcji ogrodniczej.

Jagodowe Mistrzostwa Świata

W Lublinie, 14 czerwca br. rozegrano II Jagodowe Mistrzostwa Świata w Piłce Nożnej. Tytuł obroniła reprezentacja producentów malin. Turniej stał się wielką promocją owoców jagodowych.

Jagoda kamczacka – rozpoczęcie pierwszego sezonu handlowego

Z roku na rok popularność jagody kamczackiej rośnie, ale dopiero w grudniu 2018 roku została wpisana na listę tradycyjnej żywności. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283) zezwoliło na legalne wprowadzanie jagody kamczackiej do obrotu na terenie Unii. Przed nami zatem czas pierwszych degustacji.