środki ochrony roślin
Pordzewiacz śliwowy i przędziorek owocowiec – nie mają szans
MRiRW zatwierdziło rozszerzenie rejestracji nowego zoocydu do zwalczania przędziorków i pordzewiaczy na śliwie.
TSW: wykłady o ochronie roślin
Podczas pierwszego dnia Targów Sadownictwa i Warzywnictwa (10 stycznia) można było nie tylko zapoznać się z najnowszą ofertą środków ochrony roślin i nawozów oraz maszyn i urządzeń potrzebnych w produkcji sadowniczej, lecz także wysłuchać wykładów poświęconych m.in. zwalczaniu parcha jabłoni czy ochrony owoców przed chorobami przechowalniczymi.
“Zielony” pestycyd z Izraela
Podczas badań prowadzonych przez grupę naukowców pod kierownictwem Shmuela Gan-Mor w izraelskiej organizacji na rzecz badań w rolnictwie (ARO) opracowano nowy środek ochrony roślin. Zdaniem uczonych jest on przyjazny dla środowiska, a koszt jego wytworzenia bardzo niski.
Nawozy i środki wspomagające uprawę – pozytywne efekty uboczne
Po wejściu w życie ustawy o nawozach i nawożeniu z 10 lipca 2007 r. pojawiło się w ofercie handlowej wiele produktów, które nie są standardowymi nawozami, ale zostały dopuszczone do obrotu na podstawie wyżej wymienionych przepisów.
Ochrona pomidorów: plenerowe wykłady pod Włocławkiem
Na początku lipca w siedzibach grup producentów Tomatorol w miejscowości Chromowola oraz Etna
w Trzebiegoszczy odbyły się szkolenia dla producentów z rejonu Włocławka, uprawiających pomidory polowe z przeznaczeniem na zaopatrzenie przetwórstwa.
w Trzebiegoszczy odbyły się szkolenia dla producentów z rejonu Włocławka, uprawiających pomidory polowe z przeznaczeniem na zaopatrzenie przetwórstwa.
Nawożenie i ochrona jabłoni przed parchem
Oprócz tematów związanych z czereśniami, które zdominowały konferencję towarzyszącą III Międzynarodowym Targom Agrotechniki Sadowniczej w Warszawie (12–13 stycznia br.), kilka wystąpień poświęcono nawożeniu i ochronie jabłoni.
Ściółkowanie folią ulegającą biodegradacji
Suma strat powodowanych przez chwasty często przekracza straty wywołane przez inne organizmy szkodliwe. Z tego powodu większość zabiegów agrotechnicznych ma na celu m.in. ograniczenie zachwaszczenia. Niestety, niezależnie od warunków i metod uprawy roślin, całkowite wyeliminowanie chwastów nie jest możliwe.