spożycie warzyw
Raport Fruit Logistica Trend 2018
Podczas ostatnich berlińskich targów Fruit Logistica odbyło się mnóstwo różnych spotkań, meetingów, konferencji itp. Jednym z efektów takich seminariów jest raport Trend 2018.
Jak zwiększać spożycie owoców i warzyw?
Biorąc pod uwagę zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), Komitety COPA i COGECA oraz Freshfel rozpoczęły kampanię # FruitVeg4you, w której podkreślono wiele korzyści odżywczych związanych z jedzeniem owoców i warzyw w ramach zrównoważonej diety.
Ile warzyw spożywa polska rodzina?
To niespełna 3 kg tygodniowo. Najwięcej zjadamy ziemniaków, pomidorów i marchwi. Daleko nam do średniej europejskiej, która wynosi ok. 250 kg rocznie na mieszkańca. Prowadzone przez branżę działania promocyjne mają na celu wzrost konsumpcji rodzimych warzyw.
Brokuły. Udało się znacząco zwiększyć ich spożycie
Jak podaje organizacja +Brocoli, zajmująca się promocją spożycia brokułów w Hiszpanii, w ubiegłym roku w tym kraju ich konsumpcja wzrosła o 20 proc.
Bułgarski sektor produkcji żywności. Jak wygląda?
Według bułgarskich statystyk sektor produkcji żywności i napojów stanowi około 18% całkowitej produkcji przemysłowej kraju. Zatrudnia około 100 tysięcy osób (20% wszystkich zatrudnionych w przemyśle). W 2016 roku przemysł spożywczy, na który składa się około 5800 firm został wyceniony na około 5 mld US $.
Co trzeci Włoch ze strachu eliminuje część żywności z diety
Co trzeci Włoch ze strachu rezygnuje z jedzenia niektórych produktów - to nowe, rosnące zjawisko odnotował związek rolników Coldiretti. Jego eksperci zauważyli, że wzrasta liczba konsumentów poszukujących „super- jedzenia”, czyli nadzwyczaj zdrowej żywności.
Polacy spożywają więcej owoców i warzyw
Główny Urząd Statystyczny opublikował najnowsze dane dotyczące wielkości spożycia wybranych artykułów konsumpcyjnych na 1 mieszkańca w Polsce. W przypadku średniorocznego spożycia owoców w Polsce na 1 mieszkańca wyniosło ono w minionym roku 53 kg wobec 47 kg w roku 2014 i 46 kg w roku 2013.
Ile spożywamy ziemniaków, owoców i warzyw?
Główny Urząd Statystyczny opublikował komunikat "Dostawy na rynek krajowy oraz spozycie niektórych artykułów". Wynika z niego, że w ostatnich latach utrzymuje się w Polsce tendencja do zmniejszania się spożycia ziemniaków, a wzrostu konsumpcji owoców i warzyw.
Rośnie unijne spożycie owoców i warzyw
Jak wynika z danych Freshfel, w 2013 roku unijne spożycie owoców i warzyw w przeliczeniu na jednego mieszkańca wynosiło 341,28 gram, tj. o 5,6% więcej niż w 2012 r., jednak o ok. 2% mniej niż średnia dla okresu 2008-2012.
Owoce i warzywa są coraz słodsze, ale mniej zdrowe
Owoce i warzywa są coraz słodsze, ale kosztem ich wartości odżywczych, twierdzą naukowcy. Specjaliści wskazują, że choć słodszy smak zachęca do większego ich spożycia, związki odpowiadające za gorzki smak mają również ważne właściwości zdrowotne.