spożycie owoców
Owoce i warzywa są coraz słodsze, ale mniej zdrowe
Owoce i warzywa są coraz słodsze, ale kosztem ich wartości odżywczych, twierdzą naukowcy. Specjaliści wskazują, że choć słodszy smak zachęca do większego ich spożycia, związki odpowiadające za gorzki smak mają również ważne właściwości zdrowotne.
Unijna konsumpcja owoców i warzyw nieznacznie wzrosła
Freshfel opublikował najnowszy raport „Freshfel Consumption Monitor” z danymi unijnymi dotyczącym wielkości spożycia owoców i warzyw w unijnej „28”. W roku 2013 średnio spożycie przypadające na 1 obywatela UE to 341,82 gramy. To o 5,6% więcej niż w roku 2012 ale o niecałe 2% mniej wobec średniej wielkości z lat 2008-2012.
Więcej owoców i warzyw w Norwegii
W minionym roku w Norwegii odnotowano aż 30% wzrost zbiorów owoców i 10% warzyw. W 2014 roku zbiory wszystkich warzyw zarówno tych gruntowych jak i spod osłon wyniosły 190,0 tys. ton, przy czym około 158,4 tys. ton stanowiły zbiory warzyw gruntowych, a pozostałe 31,0 tys. ton szklarniowych.
Marchew i jabłka – to najchętniej konsumują Szwajcarzy
Jak wynika z najnowszych danych, w minionym roku Szwajcarzy najchętniej konsumowali marchew, a tuż za nią pomidory oraz sałatę lodową. W 2014 roku konsumpcja marchwi wyniosła 8,23 kg na osobę, pomidorów – 7,82 kg, a sałaty 4,69 kg. Poza tymi trzema najchętniej spożywanymi warzywami powodzeniem cieszą się słodka papryka 4,23 kg, ogórki 3,72 kg, melony – 3,48 kg, cebula – 3,38 kg, cukinia – 3,18 kg oraz pomidory koktajlowe – 2,64 kg.
Brytyjczycy doceniają owoce i warzywa
Jak wynika z najnowszych badań, około połowa brytyjskich konsumentów nie ma nic przeciwko owocom i warzywom zniekształconym, ale za to o bardzo dobrej jakości. Lokalni konsumenci zdecydowanie chętniej by je kupowali niż obecnie, pod warunkiem jednak, że ich ceny będą z uwagi na drobne „ubytki” w wyglądzie nieco niższe od produktów kształtnych i trzymających standardy wizualne.
Polscy konsumenci jedzą więcej jabłek
Uczestniczący w targach Interpoma Dominik Woźniak (Rajpol Sp. z o.o.) poinformował o wzroście spożycia jabłek w Polsce. Udało się to osiągnąć dzięki kampanii w Internecie.
Niemiecka konsumpcja jabłek
Tegoroczne zbiory jabłek w Niemczech powinny być bardzo korzystne, a wstępnie WAPA oszacowała je na około 1,036 mln ton, czyli o niemal 30% więcej niż w roku 2013. Jabłko to najbardziej popularny owoc w tym kraju – w minionym roku średnie spożycie przypadające na jednego Niemca oszacowano na 9,1 kg.
Czeski rynek warzyw i owoców
Jak wynika z najnowszych dostępnych danych, w minionym roku wzrosła w Czechach zarówno produkcja warzyw jak i owoców. Warzyw zebrano w sumie o prawie 7% więcej - około 177,0 tys. ton, a owoców o 7,2% - łącznie 151,7 tys. ton.
Włosi spożywają coraz mniej owoców i warzyw
Według włoskich źródeł w okresie ostatnich dziesięciu lat obserwowany jest spadek w spożyciu owoców i warzyw przez Włochów. Z roku na rok jest ono coraz mniejsze i tendencja ta jest raczej stabilna. W roku 2000 jedno włoskie gospodarstwo domowe kupowało i spożywało średnio 461 kg owoców i warzyw rocznie, podczas gdy w roku 2013 było to 323 kg, co daje aż 138 kg spadek w przeciągu 13 lat.
Rośnie spożycie warzyw i owoców w Rosji
W ciągu ostatnich 10 lat spożycie produktów tych kategorii w Rosji zwiększyło się dwukrotnie. W 2012 r. statystyczny Rosjanin zjadł 98,5 kg świeżych warzyw i 72,6 kg różnych owoców. W bieżącym roku spodziewany jest wzrost tego spozycia.