spożycie owoców
Borówki w lutym jadło 17% Polaków
Borówki w ciągu 40 lat z zupełnie nieznanego owocu stały się jednym z liderów produkcji i konsumpcji. Dziś 2% konsumentów deklaruje, że spożywa borówki 4–5 razy w tygodniu, poza polskim sezonem zbiorów, kolejne 6% konsumuje te owoce 2–3 razy w tygodniu. W sumie 17% Polaków zadeklarowało konsumpcję w lutym.
Raport Fruit Logistica Trend 2018
Podczas ostatnich berlińskich targów Fruit Logistica odbyło się mnóstwo różnych spotkań, meetingów, konferencji itp. Jednym z efektów takich seminariów jest raport Trend 2018.
Jak zwiększać spożycie owoców i warzyw?
Biorąc pod uwagę zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), Komitety COPA i COGECA oraz Freshfel rozpoczęły kampanię # FruitVeg4you, w której podkreślono wiele korzyści odżywczych związanych z jedzeniem owoców i warzyw w ramach zrównoważonej diety.
Polacy spożywają coraz mniej jabłek
W naszym kraju od kilkunastu lat trwają dwa trendy w produkcji jabłek. Pierwszyto wzrost produkcji, drugi - spadek spożycia. Zbiory wzrosły z 2,0 do 4,0 mln ton, a spożycie spadło z 27 kg do 13 kg na mieszkańca (M).
Bułgarski sektor produkcji żywności. Jak wygląda?
Według bułgarskich statystyk sektor produkcji żywności i napojów stanowi około 18% całkowitej produkcji przemysłowej kraju. Zatrudnia około 100 tysięcy osób (20% wszystkich zatrudnionych w przemyśle). W 2016 roku przemysł spożywczy, na który składa się około 5800 firm został wyceniony na około 5 mld US $.
Rośnie spożycie truskawek w państwach Unii Europejskiej
Tuskawki to jedne z najchętniej spożywanych owoców przez Europejczyków, którzy w ciągu roku zjadają ich 1,2 mln ton. Na wzrost ich popularności wpływają m.in. nowe odmiany, wydłużenie okresu produkcji oraz nowe trendy konsumenckie.
Co trzeci Włoch ze strachu eliminuje część żywności z diety
Co trzeci Włoch ze strachu rezygnuje z jedzenia niektórych produktów - to nowe, rosnące zjawisko odnotował związek rolników Coldiretti. Jego eksperci zauważyli, że wzrasta liczba konsumentów poszukujących „super- jedzenia”, czyli nadzwyczaj zdrowej żywności.
Polacy spożywają więcej owoców i warzyw
Główny Urząd Statystyczny opublikował najnowsze dane dotyczące wielkości spożycia wybranych artykułów konsumpcyjnych na 1 mieszkańca w Polsce. W przypadku średniorocznego spożycia owoców w Polsce na 1 mieszkańca wyniosło ono w minionym roku 53 kg wobec 47 kg w roku 2014 i 46 kg w roku 2013.
Ile spożywamy ziemniaków, owoców i warzyw?
Główny Urząd Statystyczny opublikował komunikat "Dostawy na rynek krajowy oraz spozycie niektórych artykułów". Wynika z niego, że w ostatnich latach utrzymuje się w Polsce tendencja do zmniejszania się spożycia ziemniaków, a wzrostu konsumpcji owoców i warzyw.
Rośnie unijne spożycie owoców i warzyw
Jak wynika z danych Freshfel, w 2013 roku unijne spożycie owoców i warzyw w przeliczeniu na jednego mieszkańca wynosiło 341,28 gram, tj. o 5,6% więcej niż w 2012 r., jednak o ok. 2% mniej niż średnia dla okresu 2008-2012.