soki
Soki na liście produktów, które od września będą w szkolnych sklepikach
Na liście artykułów dopuszczonych przez Ministra Zdrowia do sprzedaży w szkolnych sklepikach i podawania w szkolnych stołówkach, znalazły się soki i musy owocowe oraz soki owocowo-warzywne i warzywne bez dodatku cukru.
Na upały najlepsze sok pomidorowy i arbuz
W upały, poza wodą, sięgajmy po soki, owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste. Szczególnie cenne są sok pomidorowy i arbuz, bo uzupełnią m.in. potas, wapń, magnez i żelazo, które latem szybko tracimy - radzi dr Katarzyna Stoś z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.
Pokrzywa w soku jabłkowym hitem Małopolskiego Festiwalu Smaku
Pokrzywa w soku jabłkowym okazała się prawdziwą sensacją półfinału Małopolskiego Festiwalu Smaku w Starym Sączu. Produkt zebrał trzy nagrody: w plebiscycie publiczności, główną nagrodę przyznawaną przez jurorów festiwalu oraz nagrodę dziennikarzy.
Polacy polubili soki warzywne
Polacy spożywają mniej soków i nektarów niż mieszkańcy wielu unijnych krajów, mniej ich pijemy niż zalecają dietetycy, ale jesteśmy liderami pod względem konsumpcji soków warzywnych, wytwarzanych z marchwi, pomidorów lub buraków.
Soki i nektary dobrze oznakowane
Soki i nektary są jednymi z najlepiej oznakowanych produktów na polskim rynku – stwierdza raport za 2014 rok opracowany przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Większość Polaków odróżnia sok od napoju
Blisko dwie trzecie Polaków wie, że sok składa się w przynajmniej 85 proc. z owoców oraz nie zawiera sztucznych aromatów, barwników czy konserwantów - wynika z sondażu TNS Polska. Ankietowani potrafią odróżnić napoje, większe trudności sprawia zdefiniowanie nektarów.
Co pija się w Polsce do śniadania?
Jak mamy uzupełniają w witaminy codzienną dietę domowników? Czy wiedzą co to faktycznie jest sok i mus? Na te i wiele innych pytań odpowiadały polskie mamy w trakcie badania opinii, które w ramach kampanii „Soki i musy – witaminy w SMART formie” na zlecenie Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków, przeprowadził Instytut Millward Brown*.