Strona główna Tagi Soki owocowe

soki owocowe

Raport z europejskiego rynku soków i nektarów

Europejskie Stowarzyszenie Soków Owocowych (AIJN) opublikowało "Raport rynkowy 2014" dotyczący europejskiego rynku soków i nektarów z owoców i warzyw, opracowywany przez Canadean Ltd. Raport ten obejmuje charakterystykę branży sokowniczej 31 krajów europejskich.

Dla producentów soków rosyjskie embargo nie tak dotkliwe

W Polsce produkuje się od 215 tys. a 300 tys. litrów zagęszczonego soku jabłkowego rocznie – na ten cel trafia co najmniej 1,5 mln ton jabłek. W związku jednak ze słabnącym od lat popytem na soki i nektary w Europie Zachodniej, czyli u głównych odbiorców pochodzącego z Polski półproduktu, zmniejsza się również zapotrzebowanie w kraju na owoce do przetworzenia.

Więcej soku

Powoli rośnie sprzedaż soków i nektarów owocowych. Pod względem konsumpcji zbliżamy się do średniej unijnej, choć wciąż pijemy mniej niż zalecają eksperci. Zwiększenie spożycia i sprzedaży soków pomogłoby zagospodarować przynajmniej część z nadpodaży jabłek. Do produkcji napojów owocowych zużywa się 260 tys. ton jabłek rocznie.

Rośnie sprzedaż soków, ale …

Polacy rocznie wypijają niemal 3 mld litrów wody, w tym wód smakowych. To najpopularniejszy napój bezalkoholowy, choć na rynku wartym łącznie 12 mld zł najbardziej wartościową kategorią są napoje gazowane. Rynek po stagnacji w ostatnich latach notuje niewielki wzrost, a upalne lato może jeszcze bardziej poprawić wyniki. Z uwagi na rosyjskie embargo potanieć mogą soki jabłkowe.

Polskie soki

Pierwszy blok tematyczny XVII Międzynarodowego Sympozjum KUPS „Stare zagrożenia, nowe szanse branży sokowniczej” stanowiły kwestie krajowego i światowego rynku soków i bazy surowcowej do ich produkcji. Przegląd tych problemów rozpoczął wykład dr Bożeny Noseckiej z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Oto skrót tego wykładu.

Polacy piją coraz więcej wody kosztem soków

Silna konkurencja producentów, nasycony rynek i coraz większa popularność picia wody doprowadziły w ostatnich latach do spadków na rynku soków i napojów owocowych – ocenia Marek Sypek, prezes spółki Agros-Nova. Co ciekawe, w ubiegłym roku największe problemy miały marki najtańsze. Rynek zaczyna się już jednak stabilizować i w tym roku powinno być podobnie jak w ubiegłym.

Soki zagęszczone – 100% soku w soku

Określenie „sok zagęszczony” bywa często niezrozumiałe przez konsumentów, a wręcz mylone z pojęciem syropu owocowego. Tymczasem to właśnie sok zagęszczony jest samą kwintesencją owocu czy warzywa w płynie. To jemu zawdzięcza swój smak i bogactwo wartości odżywczych produktów. Jak powstaje sok zagęszczony i jaką drogę technologiczną pokonuje by stać się sokiem, którym możemy kupić w markecie – o tym opowie pani Barbara Groele, Sekretarz Generalny Stowarzyszenia Krajowej Unii Producentów Soków.

KUPS zaprasza do składania ofert

Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków ogłosiło postępowanie na wybór firmy, która przygotuje i zrealizuje w Polsce, Rumunii i Czechach oraz na Słowacji i Litwie trzyletnią kampanię promocyjno-informacyjną dotyczącą owocowych oraz warzywnych soków i musów pt. „Soki i musy – witaminy w wygodnej formie”.

Importujemy coraz więcej koncentratów soków

Polski import koncentratów soków owocowych i warzywnych wzrasta. Importujemy je między innymi z Ukrainy.
 

Rosyjski rynek soków

Rekordowy poziom produkcji soków owocowych I warzywnych (liczonych wraz z napojami bezalkoholowymi) rosyjskie przetwórstwo zanotowało w 2008 roku. Było to około 3,25 mld litrów. W następnych latach produkcja ta spadała wskutek kryzysu ekonomicznego) aż do końca 2011 roku, kiedy wyprodukowano ich 2,75 mld litrów.