soki owocowe
Skazane na sukces – soki NFC
Tak optymistyczny ton staje się z dnia na dzień donośniejszy w obliczu dawno nie notowanej u nas klęski urodzaju wszystkiego, co sadownicy uprawiają. Jeszcze nie wiemy dokładnie, jak sezon się skończy, ale ciąg dalszy nastąpi i głosu autora tytułowego stwierdzenia warto posłuchać – poniżej skrót wystąpienia Piotra Trojanowicza (POLKON Sp. z o.o.) podczas XXI Międzynarodowego Sympozjum KUPS w Łodzi, 23 maja br.
Polacy piją coraz więcej soków
Spożycie soków i przecierów owocowo-warzywnych w Polsce rośnie. Jednak na tle państw zachodnioeuropejskich wciąż jest niewielkie. W ubiegłym roku zwiększyło się o blisko 8 proc. - Polacy wypili średnio ponad 14 litrów soków na osobę rocznie. To zaledwie cztery łyżki dziennie. Statystyki są jednak coraz lepsze: rośnie zarówno konsumpcja soków i musów owocowo-warzywnych, jak i wiedza dotycząca składu takich produktów i ich wartości odżywczych.
Światowy Dzień Soku
Dzień Soku obchodzony jest 30 maja każdego roku na całym świecie. To dobra okazja do celebrowania i delektowania się bogactwem soków owocowych i warzywnych.
Nowa kampania promująca spożycie soków
Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) wspólnie z Europejskim Stowarzyszeniem Producentów Soków Owocowych (AIJN) realizuje kampanię dotyczącą promocji 100% soków owocowych, w szczególności 100% soku pomarańczowego. Kampania “Fruit Juice Matters. Share the science. Celebrate the goodness”, czyli “Poznaj soki owocowe. Dziel się wiedzą. Ciesz bogactwem” skierowana jest w szczególności do środowiska eksperckiego.
Wypijamy 13 litrów soku rocznie na osobę
Według najnowszego raportu AIJN (Europejskiego Stowarzyszenia Soków Owocowych) spożycie soków w Polsce rośnie i nasz kraj jest kluczowym graczem na rynku sokowniczym w Europie Środkowo-Wschodniej. Jednak Polacy piją wciąż za mało soków – tylko ponad 13 litrów rocznie na osobę, co stanowi ponad połowę mniej niż wiodące prym w zestawieniu Niemcy.
Produkcja soków i nektarów w UE28
Europejskie Stowarzyszenie Soków Owocowych (AIJN) opublikowało Raport Rynkowy 2016 dotyczący europejskiego rynku soków i nektarów z owoców i warzyw, który jest zawiera dane za rok poprzedni - 2015. Obejmuje on charakterystykę branży sokowniczej w 31 krajach europejskich – oprócz państw unijnych raport zawiera dane z rynku tureckiego, szwajcarskiego i norweskiego.
Polacy spożywają zaledwie litr soku miesięcznie
Coraz więcej Polaków zdaje sobie sprawę z dobroczynnych właściwości warzyw i owoców oraz ich przetworów. Zdecydowana większość konsumentów zgadza się ze stwierdzeniem, że soki i musy to witaminy w wygodnej formie. Według 85 proc. badanych produkty te charakteryzują się dobrym smakiem, a 77 proc. respondentów wskazuje ich pozytywny wpływ na zdrowie dzieci oraz pozostałych członków rodziny. Z danych rynkowych jednak wynika, że faktyczne spożycie soków jest niskie. Przeciętny Polak wypija zaledwie szklankę soku tygodniowo.
Rośnie produkcja soków w Polsce
Dynamicznie rośnie produkcja soków pitnych w Polsce - wynika z informacji zebranych przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Sympozjum KUPS
Eksport soków to około 30% przychodów z wysyłki polskich owoców i ich przetworów – daje rocznie 500 mln euro. Ponad połowa naszych jabłek trafia co roku do przetwórstwa. W ostatnich latach udało się przywrócić trend wzrostowy spożyciu soków. Rynek tych produktów w Polsce, przy produkcji około 1,2 mld litrów ma wartość 3,7 mld złotych – tak w skrócie przedstawił branżę sokowniczą prezes Krajowej Unii Producentów Soków Julian Pawlak otwierając XIX Międzynarodowe Sympozjum tej organizacji. Rozwijającej się branży nie brakuje jednak problemów – na wczorajszej sesji omawiane były rynki soków w Polsce, rynek globalny tych produktów, rynek soków cytrusowych. Spotkanie robocze zakończył panel dyskusyjny.
Polska potęgą w produkcji soków owocowych
Polska powoli staje się potęgą w produkcji soków z owoców, a szczególnie wytwarzanych z jabłek - informuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.