soki
Błonnik w marcu? Łatwiejsze niż myślisz
Błonnik jest jednym z głównych powodów, dla których pokarmy roślinne są tak zdrowe. Odżywia „dobre” bakterie w naszym przewodzie pokarmowym i w ten sposób wzmacnia odporność organizmu. Wiele osób spożywa bardzo mało błonnika, ale jego dostarczenie w odpowiednich ilościach jest łatwiejsze niż myślisz. Przetwórcy owoców jagodowych pokazują jak dostarczyć błonnik w miesiącach zimowych i wiosennych. Polecają wygodne w przygotowaniu i bogate w błonnik posiłki na bazie owoców suszonych i liofilizowanych.
Znakowanie soków i nektarów, syropów owocowych oraz cukru
W III kwartale 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę znakowania soków i nektarów, syropów owocowych oraz produktów przemysłu cukrowniczego (w tym cukru z buraków cukrowych i cukru trzcinowego). Objęto nią łącznie 116 podmiotów, w tym 55 podmiotów zajmujących się produkcją, konfekcjonowaniem i składowaniem oraz 61 sklepów detalicznych.
Sprawdzony sposób na wartościowe posiłki jesienią
Przetwory owocowo-warzywne są stałym elementem diety Polaków, ale ilość spożywanych przetworów nie jest zbyt duża. Podobnie jak ogólnie warzywa i owoce, przetwory z nich traktowane są jako dodatek. Rośnie zainteresowanie żywnością nieprzetworzoną, dobrej jakości, najlepiej od lokalnych producentów. Warto korzystać z powrotu do sezonowości w żywieniu i promować zamiast sprowadzanych warzyw i owoców jedzenie zimą przetworów z warzyw i owoców krajowych.
Przetwory – lato zamknięte w szkle
Odporność najszybciej kojarzy się z momentami kiedy jej nie mamy, z późną jesienią, zimą, wczesną wiosną. Od późnej wiosny do wczesnej jesieni mogliśmy się cieszyć smakiem i walorami naszych polskich superowoców. Czy nastanie jesieni oznacza, że na długie miesiące musimy pożegnać się z ich smakiem? Czy polskie owoce jagodowe musimy zamienić na owoce z importu? Odpowiedź brzmi: nie, o ile znajdziemy je na sklepowych półkach i będziemy potrafili docenić ich wartości dla naszego zdrowia.
Senat zajmie się ustawą cukrową
Stowarzyszenie KUPS i pozostałe najważniejsze organizacje reprezentujące sadownictwo oraz przetwórstwo owoców i warzyw apelują do senatorów o przegłosowanie poprawki zakładającej całkowite wyłączenie z opłaty cukrowej nektarów oraz napojów z wysoką zawartością naturalnego soku i przecieru z owoców i warzyw.
Jakość handlowa soków i nektarów
W IV kwartale 2019 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej soków i nektarów. Objęto nią 46 podmiotów.
Dlaczego rząd promuje słodycze i piwa smakowe?
Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków zwraca się do premiera Mateusza Morawieckiego oraz polskich parlamentarzystów z prośbą o całkowite wyłączenie z opłaty cukrowej nektarów oraz napojów z owoców i warzyw zawierających minimum 20% soku lub przecieru, ze względu na niekorzystne społeczne i gospodarcze skutki dla polskiej branży owocowo-warzywnej.
Opłata cukrowa: uderzenie w polskich przedsiębiorców, sadowników i konsumentów
Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków i 8 wiodących organizacji rolniczych w Polsce skierowało do Ministerstwa Zdrowia i Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, pismo, w którym sprzeciwia się nowej opłacie, w postaci podatku cukrowego od napojów. Zdaniem branży nowa danina jest szkodliwa dla sadowników, producentów oraz samych konsumentów.
Ukraina w piątce liderów producentów soków
Z produkcją rzędu 100 tys. ton koncentratu soku jabłkowego Ukraina mieści się w pierwszej piątce światowych producentów KSJ. Eksport tego produktu oscyluje wokół 30% produkcji.
TB Fruit wprowadza nowy produkt
Ukraiński producent soków działający także na polskim rynku zamierza w bieżącym roku wzbogacić swoją ofertę produktową o nowy asortyment. Na razie nowość będzie produkowana tylko na zamówienie, w niewielkich ilościach.