sggw
Nauka na odległość
20 marca 2015 r. na Wydziale Rolnictwa i Biologii SGGW w Warszawie odbędzie się konferencja pt. „E-learning w kształceniu studentów w uniwersytetach przyrodniczych i rolniczych”.
Nowe propozycje SGGW dla kandydatów na studia
Inżynieria systemów biotechnicznych, Ochrona zdrowia roślin oraz Inżynieria i gospodarka wodna to trzy nowe kierunki studiów jakie przygotowała kandydatom na studia w roku akademickim 2015/16 Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Z pełną ofertę uczelni będzie można się zapoznać podczas dnia otwartego dla kandydatów, który odbędzie się 21 lutego br.
Jubileusz BASF na targach w nowej formule
Zorganizowana przez firmę BASF w pierwszym dniu MTAS FruitPRO (15 stycznia, na terenie EXPO Warszawa) konferencja prasowa zgromadziła wielu dziennikarzy radia, telewizji, portali oraz prasy branżowej.
MTAS w nowej lokalizacji
Międzynarodowe Targi Agrotechniki Sadowniczej na stałe wpisały się już do kalendarza sadowniczych spotkań. W 2014 r. odbyła się ich jubileuszowa, 10. edycja. Był czas na podsumowania, refleksje. Najbliższe, które odbędą się za niespełna dwa miesiące (15-16 stycznia), rozpoczynają kolejną dziesiątkę, a z nią wnoszą pewne zmiany. Jakie?
Dzień otwarty w Wilanowie: techniczne pokazy, nowości
Sad w Wilanowie będący „poligonem doświadczalnym” warszawskiej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego jest co roku otwarty dla zwiedzających w pierwszą niedzielę września. Tak było i w tym roku. Ze słonecznej pogody skorzystali wszyscy: zwiedzający, wystawcy i dziennikarze.
60 lat działalności SPOiEO minęło
20 listopada na Wydziale Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu SGGW odbyła się konferencja naukowa „Sektor ogrodniczy i jego społeczno-ekonomiczne znaczenie w zmieniającej się gospodarce – nauka i praktyka”. Konferencja została zorganizowana z okazji 60-lecia Samodzielnej Pracowni Organizacji i Ekonomiki Ogrodnictwa.
Mini kiwi wyhodowane w SGGW już w sklepach
Owoce mini kiwi odmiany wyhodowanej przez naukowców Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pojawiły się już w naszych sklepach. Nowa odmiana aktinidii została wprowadzona do uprawy towarowej dzięki współpracy pracowników Wydziału Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu SGGW oraz sadownika z rejonu grójeckiego.
Kongres o bezpieczeństwie żywności
"Bezpieczeństwo żywności" to temat główny Kongresu, który odbywa się 11-12 września 2014 w Auli Kryształowej SGGW w Warszawie. Został on zorganizowany z inicjatywy biura IFS CEE oraz Klastra Innowacji w Agrobiznesie przy SGGW.
Słoneczny Dzień Otwarty w wilanowskim sadzie
W niedzielę 7 września sad doświadczalny SGGW przywitał gości po raz 18. słoneczną pogodą.
O badaniach żywności ekologicznej
Prestiżowe czasopismo naukowe „British Journal of Nutrition” opublikowało niedawno badanie dowodzące, że żywność ekologiczna znacząco różni się pod względem składu chemicznego od żywności konwencjonalnej. W międzynarodowym zespole badawczym koordynowanym przez prof. Carlo Leiferta z Uniwersytetu Newcastle (W. Brytania) znalazło się kilku polskich naukowców, m.in. prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska z SGGW w Warszawie.