sałata
Niepożądani smakosze sałaty
Sałata w uprawie polowej jest atakowana przez nieliczną, w porównaniu z innymi gatunkami warzyw, grupę szkodników. Niestety, ze względu na krótki okres wegetacji sałaty, jej ochrona przed szkodnikami jest dość utrudniona.
Kolekcja sałat w Miroszowicach
Szeroką gamę odmian sałat do wiosennej i letniej uprawy z hodowli firmy Rijk Zwaan zaprezentowano 9 czerwca w gospodarstwie Mieczysława Bielenia w Miroszowicach (woj. dolnośląskie). W przygotowanej kolekcji można było znaleźć różne sałaty, m.in. masłowe, kruche, liściowe, dębolistne, rzymskie czy Salanova®.
Sałatowe poletka
9 czerwca w Miroszowicach (dolnośląskie) firma Rijk Zwaan Polska zaprezentowała szeroką gamę odmian sałat z oferty spółki. W przygotowanej w gospodarstwie Mieczysława Bielenia kolekcji były różne sałaty, m.in. masłowe, kruche, liściowe, dębolistne, rzymskie, salanova.
W kolorowym świecie sałat
Bogaty asortyment gatunków warzyw liściowych z oferty firmy Rijk Zwaan oraz pokazy pracy maszyn do sadzenia i zbioru – to tylko niektóre z atrakcji spotkania z cyklu „Leafy Event” zorganizowanego w Fijnaart w Holandii.
Kombajn do zbioru warzyw liściowych
Samobieżny kombajn Ortomec SVC-5 wykorzystywany jest głównie do zbioru szpinaku, ale przy odpowiednio dużym zagęszczeniu roślin (ok. 60 szt./m2) można nim zbierać również sałaty i warzywa liściowe typu baby leaf.
Dwutlenek węgla w uprawach pod osłonami
W pierwszej części artykułu (HO 2/2007) Autor przedstawił podstawowe informacje na temat wpływu dwutlenku węgla na rośliny. W drugiej omawia szczegółowe zalecenia dotyczące dokarmiania poszczególnych upraw dwutlenkiem węgla. (red.)
Uprawy w tunelach i pod płaskimi osłonami
Uprawa warzyw w tunelach i pod płaskimi osłonami ma na celu uzyskanie wysokiego wczesnego plonu dobrej jakości. W praktyce warzywniczej najpopularniejszymi płaskimi osłonami są folia perforowana oraz włóknina, najczęściej wykorzystywane we wczesnowiosennej uprawie warzyw znoszących niską temperaturę — wczesnej kapusty głowiastej, kalafiora i brokułu, rzodkiewki, rzodkwi, marchwi, sałaty, kopru oraz w początkowym okresie wzrostu warzyw ciepłolubnych — ogórka, pomidora, papryki, melona i kawona. Na mniejszą skalę osłony płaskie są używane do przykrywania na zimę warzyw przeznaczonych na zbiór wiosenny — sałaty, porów, pietruszki naciowej i korzeniowej, rabarbaru i szparagów. Warzywa uprawiane pod osłonami są narażone na uszkodzenia przez wiele szkodników. Aby zapobiec stratom, należy przestrzegać kilku zasad, które omówiono poniżej.
Sałata i inne warzywa z certyfikatem
W rejonie Piotrkowa Trybunalskiego w wielu gospodarstwach sałata jest podstawowym gatunkiem produkowanym przez cały rok. Oprócz niej, uprawia się często inne nowalijki. By mieć zapewniony zbyt na tego typu produkty, niektórzy producenci zdecydowali się na współpracę z supermarketami, konieczne w takich przypadkach było wprowadzanie w gospodarstwach systemu EUREPGAP.
Sałata łodygowa- pomysł na uprawę poplonową
Sałata charakteryzuje się bogactwem form uprawnych, ale w Polsce popularna jest przede wszystkim sałata głowiasta masłowa (poszukiwana przez konsumentów zwłaszcza wiosną) i w mniejszym stopniu sałata głowiasta krucha (zwana też "lodową" lub "amerykańską"). Ta ostatnia jest szczególnie polecana do uprawy letniej, gdyż nie tak łatwo, jak u masłowej wyrastają u niej pędy kwiatostanowe. Od pewnego czasu można napotkać na rynku także sałaty listkowe tworzące rozety zielonych lub czerwonych, często kędzierzawych liści (o dużych walorach dekoracyjnych). Niezbyt jeszcze znana jest u nas tworząca wydłużone główki sałata rzymska, popularna między innymi we Francji i Włoszech, która podobnie jak sałata krucha jest dość odporna na warunki letniej uprawy. Zupełnie nietypową i obecnie mało znaną w Polsce odmianą botaniczną tego gatunku jest natomiast sałata łodygowa, zwana również szparagową (Lactuca sativa var. augustiana; syn. L. sativa var. asparagina).
Ochrona warzyw wczesnych w uprawach pod osłonami (cz. I). Pomidory, ogórki, sałata, rzodkiewka
W uprawach pod osłonami czystość i higiena oraz zdrowe i wolne od chorób podłoże decydują o zdrowotności roślin oraz wielkości i jakości plonów. Aby sprostać tym wymaganiom, należy przedwegetacyjnie odkażać podłoża, wewnętrzne powierzchnie pomieszczeń oraz urządzenia uprawowe, narzędzia, folię i materiały wielokrotnego użytku, m.in. doniczki lub tace wielokomórkowe. Zabieg ten pozwoli wyeliminować chorobotwórcze mikroorganizmy — grzyby, bakterie i wirusy, a także szkodniki, które zasiedlają szklarnie, tunele foliowe i inne pomieszczenia uprawowe.