Strona główna Tagi Rzodkiewka

rzodkiewka

Pora na rzodkiewkę

Mając na uwadze korzystne ceny rzodkiewki w ubiegłym roku, warto rozważyć uprawę tego warzywa w bieżącym sezonie. Trzeba jednak pamiętać, że na opłacalność oraz jakość produkowanych zgrubień wpływa wiele czynników mniej lub bardziej zależnych od ogrodnika.

Rzodkiewka na pokaz. Od czego zależy kształt zgrubień?

Marzeniem producentów rzodkiewki jest uzyskanie regularnie kulistych zgrubień tego warzywa, z cienkim korzonkiem palowym. W praktyce często jednak u rzodkiewki występują różne zaburzenia kształtu, np. tak zwane mysie ogonki, na które niechętnym okiem patrzą polscy konsumenci. Mniej uwagi przywiązuje się do wyglądu rzadziej uprawianych u nas odmian paluszkowych, a wbrew pozorom, to one na ogół bardziej odbiegają od normy. Wygląd zgrubień jest zawsze związany z warunkami uprawy, bo choć ich kształt i wielkość są cechami odmianowymi, to przy niekorzystnych warunkach glebowych ulegają one pewnym zniekształceniom. Różne odmiany w mniejszym lub większym stopniu są tolerancyjne wobec czynników stresowych, a pogoda w czasie produkcji bywa nieprzewidywalna.

Uprawy w tunelach i pod płaskimi osłonami

Uprawa warzyw w tunelach i pod płaskimi osłonami ma na celu uzyskanie wysokiego wczesnego plonu dobrej jakości. W praktyce warzywniczej najpopularniejszymi płaskimi osłonami są folia perforowana oraz włóknina, najczęściej wykorzystywane we wczesnowiosennej uprawie warzyw znoszących niską temperaturę — wczesnej kapusty głowiastej, kalafiora i brokułu, rzodkiewki, rzodkwi, marchwi, sałaty, kopru oraz w początkowym okresie wzrostu warzyw ciepłolubnych — ogórka, pomidora, papryki, melona i kawona. Na mniejszą skalę osłony płaskie są używane do przykrywania na zimę warzyw przeznaczonych na zbiór wiosenny — sałaty, porów, pietruszki naciowej i korzeniowej, rabarbaru i szparagów. Warzywa uprawiane pod osłonami są narażone na uszkodzenia przez wiele szkodników. Aby zapobiec stratom, należy przestrzegać kilku zasad, które omówiono poniżej.

Ochrona warzyw wczesnych w uprawach pod osłonami (cz. I). Pomidory, ogórki, sałata, rzodkiewka

W uprawach pod osłonami czystość i higiena oraz zdrowe i wolne od chorób podłoże decydują o zdrowotności roślin oraz wielkości i jakości plonów. Aby sprostać tym wymaganiom, należy przedwegetacyjnie odkażać podłoża, wewnętrzne powierzchnie pomieszczeń oraz urządzenia uprawowe, narzędzia, folię i materiały wielokrotnego użytku, m.in. doniczki lub tace wielokomórkowe. Zabieg ten pozwoli wyeliminować chorobotwórcze mikroorganizmy — grzyby, bakterie i wirusy, a także szkodniki, które zasiedlają szklarnie, tunele foliowe i inne pomieszczenia uprawowe.