Rosja
Rosja w WTO
- Udało nam się sfinalizować trwający 18 lat proces akcesji Rosji do Światowej Organizacji Handlu. Jest to duży sukces polskiej prezydencji w obszarze wspólnej polityki handlowej Unii – powiedział wicepremier, minister gospodarki Waldemar Pawlak po podpisaniu 16 grudnia 2011 r. dwustronnych umów UE-Rosja w ramach pakietu akcesyjnego do WTO (World Trade Organization).
Eksport do Rosji: liderowi nie będzie łatwo
Za kilka dni można oczekiwać tradycyjnego ożywienia handlu owocami i warzywami z Federacją Rosyjską – największym naszym odbiorcą tych produktów. Można więc powiedzieć, że kiedy ruszy sprzedaż na Wschód, zaczniemy nowy sezon.
Bez certyfikatów w praktyce
Jak w praktyce wygląda eksport do Rosji po zniesieniu certyfikatów bezpieczeństwa pytamy Dariusza Muszyńskiego, prezesa Polskiego Stowarzyszenia Producentów i Eksporterów Owoców i Warzyw.
Eksportowe antyrekordy Turcji i Mołdowy
Tureckie winogrona i mołdawskie jabłka importowane do Rosji pobiły rekordy zawartości pozostałości pestycydów. Niezgodne z rosyjskimi wymaganiami produkty pochodziły także z innych krajów – Włoch, Węgier, Ukrainy, Polski, Hiszpanii, Grecji.
Rośnie rosyjski import
W mijającym roku Federacja Rosyjska ustanowiła nowy rekord swojego importu – sięgnął o on 420 mld $ i był o 99 mld $ wyższy, niż rok wcześniej (dane z okresu styczeń – listopad).
O handlu owocami z Rosją – przed sezonem
W tym roku cena jabłek przemysłowych jest dość wysoka. Niestety, nie można tego powiedzieć o cenie owoców deserowych. Czy sytuacja ta zmieni się już w styczniu, gdy cło na te owoce będzie niższe i ruszy handel z Rosją? O to, jak układa się współpraca ze wschodnimi kontrahentami, a także, z czym należy się liczyć w handlu z Federacją Rosyjską (FR) w tym sezonie, zapytaliśmy Roberta Monarskiego, prezesa firmy Alvena, reprezentującego jednocześnie Unię Owocową – Stowarzyszenie Polskich Eksporterów Owoców i Warzyw.
Sprzedaż do Rosji – rady eksportera owoców
W ostatnich latach dostawy polskich owoców do Rosji gwałtownie się zmniejszyły, jeszcze bardziej zmalał eksport ziemniaków, cebuli, kapusty, marchwi oraz buraków ćwikłowych. Moim zdaniem, doprowadził do tego nieumiarkowany wzrost cen polskich owoców i warzyw w ostatnich trzech latach. I stało się to, czego należało się spodziewać — miejsce Polski zajęły Uzbekistan, Kazachstan czy Tadżykistan. Warunki klimatyczne w tych krajach pozwalają na produkcję dużych ilości płodów rolnych. Co więcej, produkcją warzyw i owoców zajęto się także w południowych regionach Rosji. Jakość tych artykułów jest może i niższa, ale są one tańsze niż sprowadzane z zagranicy, a tym samym dostępne dla uboższych warstw społeczeństwa.