rolnictwo zrównoważone
Rolnictwo zrównoważone dla wszystkich rolników
Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP” opublikowało listę najważniejszych praktyk rolniczych dla rolnictwa zrównoważonego. Wiedza na temat tych działań może być cennym wsparciem dla wszystkich rolników, którzy w swojej pracy chcą łączyć cele środowiskowe, społeczne i ekonomiczne, czyli trzy filary rolnictwa zrównoważonego.
Na rzecz zrównoważonego rolnictwa
Wyzwania globalne, takie jak zmieniający się klimat i wzrastająca populacja, niosą dla rolnictwa nowe cele. Stajemy przed koniecznością zapewnienia odpowiedniej ilości i jakości żywności dla zwiększającej się liczby ludności, przy jednoczesnym zachowaniu terenów uprawnych, różnorodności biologicznej i zasobów naturalnych, takich jak woda i gleba.
Czas na rolnictwo zrównoważone
Rolnictwo zrównoważone to wszelkie działania ograniczające wpływ rolnictwa na środowisko, umożliwiające bardziej efektywne i przyjazne dla środowiska wykorzystanie zasobów, np. gleby, ziemi, wody, maszyn, środków ochrony roślin, nasion, nawozów czy energii, przy zachowaniu rentowności produkcji rolnej i akceptacji społecznej.
Jak widzisz swoje gospodarstwo za kilka lat?
W tym niełatwym biznesie, jakim jest rolnictwo, trudno czasem mówić o dalekosiężnych planach, jeśli się walczy o płynność finansową tu i teraz. Ale bez tych planów ta walka też może nie mieć końca. Czy rolnictwo zrównoważone to dobry plan na jutro?
Najnowszy numer „Hasła Ogrodniczego” już w sprzedaży!
W ostatnim w tym roku wydaniu „Hasła Ogrodniczego” tematem przewodnim jest rolnictwo zrównoważone, polegające na racjonalnym wykorzystaniu zasobów przyrody w poszanowaniu środowiska naturalnego.
Żywność ma być bezpieczna
IV Kongres Bezpieczeństwa Żywności odbył się 11 października w Centrum Konferencyjnym Polin w Muzeum Historii Żydów Polskich w Warszawie pod hasłem "Jakość i bezpieczeństwo żywności źródłem sukcesu w biznesie". Podejmowano tematy związane z szeroko pojętym bezpieczeństwem, jakością, możliwościami zbytu polskich specjalności kulinarnych zagranicę oraz o działaniach promocyjnych. Jeden z wykładów panelowych dotyczył także zrównoważonego rolnictwa.
Dwoje delegatów z Polski na światowym szczycie młodych wizjonerów rolnictwa
Dziś (9 października) w Brukseli rozpoczyna się Youth Agriculture Summit 2017: globalny szczyt, gromadzący ponad 100 młodych wizjonerów rolnictwa i zrównoważonego rozwoju. Hasło tegorocznej edycji konferencji to „Wykarmić głodną planetę”. Zwieńczeniem pięciodniowego spotkania będą konkretne postulaty i propozycje rozwiązań.
80 procent rolników zna pojęcie rolnictwa zrównoważonego
Plantatorzy stosują różnorodne odpowiedzialne praktyki, a najbardziej powszechną jest zmianowanie upraw – wynika z badania, zrealizowanego przez firmę Bayer na zlecenie Bayer przez instytut badawczy Kleffmann Group w ramach programu „Grunt to bezpieczeństwo”. Ogłoszenie wyników miało miejsce 26 maja, w przeddzień Europejskiego Tygodnia Zrównoważonego Rozwoju, poświęconego wdrażaniu Celów Zrównoważonego Rozwoju ONZ.
Odmiany jabłoni odporne na parcha poszukiwane
Zagrożenie parchem jabłoni i rosnąca odporność sprawcy choroby, grzyba Venturia inaequalis, na stosowane w sadach fungicydy stają się dużym utrudnieniem w produkcji jabłek. Wprowadzane na rynek odmiany odporne na parcha są nadzieją nie tylko dla producentów owoców ekologicznych, lecz także – coraz częściej – dla produkujących w sposób integrowany. Projekt dotyczący oceny kilkunastu odmian z genem odporności na V. inaequalis był prowadzony w Stacji Badawczej w Laimburgu (Południowy Tyrol), a owoce wszystkich tych odmian można było zobaczyć, a także degustować podczas targów Interpoma w Bolzano (20−22.11.2014 r.).
Wspólne zdanie ministrów i rolników
Na wczorajszym nieformalnym posiedzeniu unijnych ministrów rolnictwa zastanawiano się, jak rolnictwo europejskie przekształcać w rolnictwo ekologiczne.