Strona główna Tagi Rolnictwo ekologiczne

rolnictwo ekologiczne

Laboratoria dla rolnictwa ekologicznego poszukiwane

Ministerstwo rolnictwa poinformowało, że rozpoczęło przygotowywanie wykazu krajowych laboratoriów urzędowych na potrzeby rolnictwa ekologicznego. Laboratoria mają czas do 18 grudnia na złożenie stosownego wniosku.

PROW 2014-2020 zostanie zaakceptowany do końca listopada

Program Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020 prawdopodobnie zostanie zaakceptowany przez Komisję Europejską do końca listopada - poinformował w czwartek minister rolnictwa Marek Sawicki.

Nowa siedziba firmy Desio

W początkach drugiej dekady XXI w. polskie ogrodnictwo obiegła informacja o innowacyjnym preparacie biobójczym, który jednocześnie miał stanowić jedno z ogniw w ograniczaniu niektórych chorób roślin. Unikalna technologia oparta na nadtlenku wodoru stabilizowanym srebrem odkryta w latach 80. XX wieku w Niemczech szybko rozpowszechniła się na świecie jako środek dezynfekcyjny.

Będą ułatwienia dla rolników ekologicznych

Ułatwienia dla rolników prowadzących produkcję ekologiczną zakłada projekt nowelizacji ustawy o rolnictwie ekologicznym. Wszystkie kluby poparły w środę nowe przepisy. Podczas drugiego czytania posłowie nie wnieśli poprawek.

W firmach i na farmach Kalifornii

O tym jak funkcjonują firmy związane z branżą ogrodniczą i farmy na zachodnim wybrzeżu Stanów Zjednoczonych, jak różnorodnie działają, jaka jest specyfika produkcji i w jakim kierunku zmierza mogli przekonać się przebywający (w drugiej połowie października) w Kalifornii na zaproszenie fitofarmaceutycznego koncernu Bayer CropScience (BCS) oraz współpracującej z nim firmy Agrosimex polscy ogrodnicy, w tym przedstawiciele grup producenckich, przetwórcy, kontrahenci związani z branżą oraz naukowcy-praktycy.

Uprawy ekologiczne: nowe technologie

W dniach 23-24 października w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach odbywa się międzynarodowa konferencja ekologiczna "Innowacyjne technologie w ekologicznej produkcji ogrodniczej".

Ekologiczne spotkanie warzywnicze

Firma Bejo Zaden Poland oraz Urszula i Piotr Osikowie, właściciele ekologicznego gospodarstwa warzywniczego z Woli Skromowskiej (woj. lubelskie) zorganizowali 18 września spotkanie dla plantatorów. Uczestniczyli w nim nie tylko producenci warzyw ekologicznych, ale również przedstawiciele niemieckiej firmy Oköhof, kontraktującej warzywa ekologiczne.

Rośnie liczba gospodarstw ekologicznych

Sektor rolnictwa ekologicznego w naszym kraju rozwija się dynamicznie. Jednak część konsumentów nadal podchodzi sceptycznie do ekożywności i nie wie, czym różni się ona od zwykłych produktów.

Dla 60 proc. konsumentów zdrowa żywność to ta bez konserwantów

Prawie dwie trzecie mieszkańców dużych polskich miast za zdrową żywność uznaje produkty bez konserwantów - wynika z badania TNS Polska. Amatorzy takiej żywności najbardziej cenią jej smak, najmniej - niską kaloryczność - pokazuje z kolei badanie SGGW.

Zakwestionowano 22 proc. produktów rolnictwa ekologicznego

Inspekcja Handlowa zakwestionowała co piątą sprawdzoną partię produktów eko. Uwagi najczęściej dotyczyły oznakowania. Słowo "eko" zarezerwowane jest bowiem dla produktów certyfikowanych, do których wyrobu użyto co najmniej 95 proc. składników naturalnych.