rolnictwo ekologiczne
Ekologiczne spotkanie w Woli Skromowskiej
Firma Bejo Zaden zorganizowała 18 września spotkanie w gospodarstwie ekologicznym Urszuli i Piotra Osików w Woli Skromowskiej (woj. lubelskie). Osikowie zajmują się polową uprawą warzyw.
W 2014 r. spadła liczba gospodarstw ekologicznych
W 2014 r. po raz pierwszy od wstąpienia Polski do UE, o ponad 6 proc. do 25,4 tys. spadła liczba gospodarstw ekologicznych w naszym kraju. Natomiast coraz więcej jest przetwórni ekologicznych - wynika z raportu Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Powstała pierwsza w Polsce winnica biodynamiczna
Pierwsza w Polsce winnica biodynamiczna, czyli funkcjonująca zgodnie z naturą bez zbytniej ingerencji człowieka powstała w Pawlikowicach k. Wieliczki (Małopolskie). Pierwsze wino jest zapowiadane na wiosnę 2016 r., ale prawdziwe zbiory zaczną się w kolejnych latach.
Nowe zasady produkcji ekologicznej do ustalenia z PE
Unijni ministrowie rolnictwa osiągnęli we wtorek w Luksemburgu porozumienie w sprawie przepisów dla produkcji ekologicznej. Mają one uprościć system oraz przyczynić się do wzrostu tego sektora, którego produkcja w ostatnim 10-leciu w UE zwiększyła się czterokrotnie.
Bez porozumienia w sprawie rolnictwa ekologicznego
Ministrowie rolnictwa krajów UE nie doszli do porozumienia w sprawie zmian regulacji żywności ekologicznej - poinformował w poniedziałek Janis Duklavs, minister rolnictwa przewodniczącej obecnie posiedzeniom Rady UE Łotwy. Ministrowie wrócą do tematu w czerwcu.
Polska przeciw propozycji KE w sprawie żywności ekologicznej
Polska nie popiera proponowanych przepisów unijnych dotyczących żywności ekologicznej w ich obecnym kształcie - oświadczył w Brukseli minister rolnictwa Marek Sawicki przed spotkaniem szefów resortów rolnictwa państw UE.
NIK: rolnicy sadzili drzewa, by zdobyć dopłaty, a nie zebrać plony
Choć przez 10 lat na dopłaty do ekologicznych upraw sadowniczych trafiło ponad 708 mln zł, to produkcja owoców nie wzrosła; rolnicy sadzili drzewa, by uzyskać unijne dopłaty, a nie zebrać plony; dopiero w 2014 r. dopłaty uzależniono od plonów - głosi raport NIK.
Doją Unię na ekologiczne uprawy?
Rolnicy prowadzili plantacje po to, by zdobyć dopłaty UE do ekologicznych upraw sadowniczych, a nie zebrać plony - wynika z raportu NIK, do którego dotarła "Gazeta Wyborcza".
Niechemiczne metody odchwaszczania cebuli
Cebula uprawiana z siewu jest jednym z warzyw najbardziej wrażliwych na konkurencję ze strony chwastów, dlatego tak trudno uprawiać ją w gospodarstwach ekologicznych, w których nie można wykorzystywać herbicydów. Odpowiednie dobranie i wykonanie niektórych zabiegów agrotechnicznych daje jednak zadowalające efekty.
Odmiany jabłoni odporne na parcha poszukiwane
Zagrożenie parchem jabłoni i rosnąca odporność sprawcy choroby, grzyba Venturia inaequalis, na stosowane w sadach fungicydy stają się dużym utrudnieniem w produkcji jabłek. Wprowadzane na rynek odmiany odporne na parcha są nadzieją nie tylko dla producentów owoców ekologicznych, lecz także – coraz częściej – dla produkujących w sposób integrowany. Projekt dotyczący oceny kilkunastu odmian z genem odporności na V. inaequalis był prowadzony w Stacji Badawczej w Laimburgu (Południowy Tyrol), a owoce wszystkich tych odmian można było zobaczyć, a także degustować podczas targów Interpoma w Bolzano (20−22.11.2014 r.).