rolnictwo ekologiczne
Ponad 11 milionów hektarów upraw ekologicznych w UE
Ponad 11 mln ha, czyli 6,2 proc. całej użytkowanej w UE ziemi rolnej, jest uprawianych zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego (biologicznego, organicznego) - wynika z danych za 2015 rok opublikowanych przez unijny urząd statystyczny Eurostat.
Malina jesienna „bio”
W czerwcu cena skupu malin dochodziła do 5 zł/kg. Dużo wyższe ceny, w całym okresie skupu owoców, uzyskiwali producenci owoców ekologicznych. To dla nich opłacalność produkcji jest od kilku sezonów wysoka. Czy nie warto zatem „postawić” na ekologię? W kraju mnożą się przykłady gospodarstw nastawionych tylko na stałą współpracę z zakładami przetwórczymi, które – na podstawie podpisanych umów – gwarantują nie tylko odbiór owoców, lecz także stałą cenę.
Borówkę można uprawiać ekologicznie
Należałoby zadać sobie pytanie: po co produkować owoce ekologicznie? Przecież to drożej, plony niższe…, a jednak warto! Cena owoców „bio” na rynkach zagranicznych znacznie przewyższa tę za owoce z produkcji konwencjonalnej, a popyt na nie rośnie.
Trzech nowych członków sieci dziedzictwa kulinarnego
Trzy kolejne firmy z branży przetwórczej dołączyły do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego, która promuje żywność wysokiej jakości. Obecnie do sieci należy 47 podmiotów – poinformował w środę Urząd Marszałkowski w Szczecinie.
Rolnictwo ekologiczne w odwrocie?
Ubywa wytwórców ekożywności, kurczy się też powierzchnia upraw potrzebnych do jej produkcji - pisze "Dziennik Gazeta Prawna".
O ekologicznej produkcji owoców jagodowych
Polska jako główny w Europie producent owoców dostarcza ich na krajowy i zagraniczne rynki ponad 4 mln ton rocznie. W ostatnich trzech latach jedynie 1,5–2% ogólnego tonażu stanowiły owoce wytworzone zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego.
Rośnie rynek produktów ekologicznych w UE
Coraz więcej unijnych obywateli docenia żywność ekologiczną, co wyraża się w rosnących zakupach takich produktów. W 2014 r. rynek sprzedaży produktów ekologicznych w UE wzrósł o 7,4 proc. i osiągnął około 23,9 mld euro. W Polsce oszacowano go na 700 mln zł.
Moja Winnica, czyli wydzierżaw sobie krzewy winorośli
Osoby, którym marzy się winnica, udział w winobraniu i piwniczka z butelkami opatrzonymi własną etykietą mogą zrealizować swoją fantazję bez wychodzenia z domu. Umożliwia to projekt MojaWinnica.pl udostępniony właśnie przez Winnicę Wieliczka.
A może ekologicznie?
Polska jako czołowy producent owoców dostarcza ich na krajowy i zagraniczne rynki ponad 4 mln ton rocznie. W tej wielkości jedynie 1,5-2% w ostatnich 3 latach stanowiły owoce wytworzone zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego. To bardzo zła wiadomość biorąc pod uwagę, że w Polsce panują bardzo dobre warunki do produkcji ekologicznej owoców i warzyw – mamy czyste, nieskażone środowisko, dużą dostępność gruntów, które leżą odłogiem, a także opracowaną już w dużym stopniu technologię produkcji owoców metodą ekologiczną.
Chcą surowej kontroli producentów żywności ekologicznej
Komisja Parlamentu Europejskiego ds. rolnictwa opowiedziała się za wprowadzeniem surowych kontroli producentów żywności ekologicznej. Kontrole powinny być przeprowadzane na każdym etapie łańcucha produkcji, aby zapobiegać oszustwom.