rolnictwo ekologiczne
Maliny ekologiczne w cenie
Skup malin z plantacji krzewów owocujących na pędach tegorocznych trwa. W tym roku – po zimowych i wiosennych perturbacjach – malin jest znacznie mniej. Dochodzące sygnały z rynku – od plantatorów i podmiotów skupujących surowiec do przetwórstwa – wynika, że nawet połowa zbiorów ubiegłorocznych. A jaka jest cena?
Przełom ws. unijnych przepisów dotyczących ekożywności
Po niemal trzech latach negocjacji państwa członkowskie i Parlament Europejski porozumiały się w sprawie nowych unijnych regulacji dotyczących produkcji i oznakowania żywności ekologicznej.
„Aroniowe Pole”
Krzewy aronii nie są wymagające w stosunku do gleby, są wytrzymałe na suszę i niską temperaturę, są też mało podatne na choroby i szkodniki, dlatego do ich uprawy nadają się również słabsze stanowiska. Wykorzystując te zalety aronii w gospodarstwie w Troszczynie w Wielkopolsce założono plantację ekologiczną, z której owoce przeznacza się głównie na soki.
Opłacalna produkcja „eko” truskawki, maliny i czerwonej porzeczki
W Polsce rolnictwo ekologiczne nabiera coraz większego znaczenia. Z roku na rok przybywa gospodarstw rezygnujących z upraw konwencjonalnych na rzecz produkcji ekologicznej. Ci rolnicy przestali się martwić o niską dochodowość swojego gospodarstwa, szczególnie gdy produkują wysokiej jakości owoce miękkie.
Szybko rośnie światowy rynek żywności ekologicznej
O 355 proc. wzrosła wartość światowego rynku ekologicznego w latach 2000-2015. Najwięcej żywności eko sprzedaje się w Stanach Zjednoczonych - wynika z najnowszego raportu dot. produkcji ekologicznej.
Eko szkolenie w Ziołowym Zakątku
Koryciny to wieś w województwie podlaskim, w której zlokalizowana jest firma Dary Natury oferująca szeroką gamę herbat, ziół, soków i innych produktów wytwarzanych na bazie surowców pochodzących ze stanowisk naturalnych oraz z upraw ekologicznych. Jak przekazywał jej właściciel, Mirosław Angielczyk, kontynuuje on działalność prowadzoną na tych terenach od wieków, z tym, że dawniej służyła ona lokalnej społeczności, a obecnie produkty z jego firmy znajdują nabywców nie tylko w kraju, ale również zagranicą.
Podążając za proekologicznym trendem w sadownictwie
Podczas tegorocznej Interpomy bardzo wielu wystawców proponowało nowe rozwiązania do ochrony i nawożenia upraw sadowniczych. Widoczne jest dążenie do eliminacji zagrożeń (szkodników i chorób) metodami proekologicznymi. Jednym z oferentów nowatorskich technologii jest także polska firma ICB Pharma z Jaworzna, której produkty od kilku sezonów znają już krajowi producenci owoców i warzyw.
Ekologiczna kolekcja warzyw
Już po raz trzeci firma Bejo Zaden zaprezentowała kolekcję gatunków i odmian warzyw w jakości ekologicznej w gościnnym gospodarstwie państwa Urszuli i Piotra Osików z Woli Skromowskiej k. Kocka. Oprócz pokazu odmian zorganizowano wykłady na temat rynku produktów ekologicznych oraz nowych technologii i środków do produkcji ekologicznej.
Jak uprawiać porzeczkę ekologicznie?
Opłacalność uprawy ekologicznej porzeczki czarnej w bardzo dużym stopniu zależy od szczęścia, przebiegu pogody wiosną, wysokości plonu oraz od ceny, która w przypadku ekologicznych porzeczek czarnych utrzymuje się na stałym, wysokim poziomie. Każda osoba nosząca się z zamiarem ekologicznej uprawy porzeczki czarnej powinna rozważyć wszystkie aspekty i wziąć pod uwagę wszystkie „za” i „przeciw”.
Płocka Kooperatywa Spożywcza – wspólne zakupy ekologicznych produktów
Ekologiczne produkty rolne kupowane bezpośrednio u lokalnych producentów to główny cel działalności powstałej niedawno Płockiej Kooperatywy Spożywczej. Na razie zrzesza ona kilkadziesiąt osób, które wspólnie kupują produkty spożywcze w okolicznych gospodarstwach.