rolnictwo ekologiczne
Siew buraka ćwikłowego 2022 w gospodarstwie EKO ELITA [VIDEO]
W minionym tygodniu w gospodarstwie Eko Elita w Jaworach w woj. pomorskim (pow. słupski) wysiano nasiona buraka ćwikłowego odmianę Boro z firmy Bejo. Redliny do uprawy przygotowano miesiąc wcześniej za pomocą aktywnego formowacza AUR 4 z firmy Weremczuk.
Ustawa o rolnictwie ekologicznym – plusy i minusy
Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych przekazał do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi opinię w sprawie projektu ustawy o rolnictwie ekologicznym.
Nadchodzi kolejny jabłkowy sezon
Działalność wielu branż w obecnej sytuacji związanej z globalną epidemią COVID-19 jest postawiona pod znakiem zapytania. Sektor owocowo-warzywny nie jest wyjątkiem. W 2020 roku podczas pierwszej i drugiej fali pandemii, sadownicy musieli sprostać wielu wyzwaniom.
W kierunku rolnictwa ekologicznego
Sektor rolnictwa ekologicznego na terenie UE nieustannie się powiększa -areał przeznaczony pod produkcję ekologiczną wzrósł z 8,5 mln ha w 2010 r. do 13,8 mln ha w 2019 r., czyli o 62% w ciągu dziesięciu lat. Równocześnie unijni konsumenci są coraz bardziej zainteresowani tą metodą produkcji. Pandemia Covid-19 spotęgowała tę tendencję. Mimo wszystko, 8,5% gruntów przeznaczonych na produkcję ekologiczną znacznie odbiega od celu w wysokości 25% przedstawionego w strategii „od pola do stołu”.
Kontrola w zakresie rolnictwa ekologicznego
W ekologicznej produkcji roślinnej stosowany jest materiał siewny, nasiona i wegetatywny materiał nasadzeniowy wyprodukowany metodami ekologicznymi.
Rolnictwo ekologiczne – zagrożenie czy szansa?
Nie milkną echa dotyczące ogłoszonych przez KE i przyjętych w UE strategii „Od pola do stołu” i „Strategii na rzecz bioróżnorodności”. Oprócz konieczności ograniczenia używania chemicznych środków ochrony roślin najczęściej komentowanym postulatem jest zapis o tym, że rolnictwo ekologiczne ma stanowić aż czwartą część unijnych upraw. Czy słuszne są obawy związane z tą zmianą, czy może jednak powinniśmy potraktować ją jako wyzwanie i szansę do wykorzystania?
Jaka przyszłość czeka polskie rolnictwo?
Polska i europejska żywność będzie mniej konkurencyjna cenowo w stosunku do żywności z importu. Unia Owocowa informuje, że w ocenie ekspertów skupiających organizacje rolnicze i sadownicze, opublikowane przez Komisję Europejską strategie „Od pola do stołu” (Farm to Fork) oraz różnorodności biologicznej będące elementami Europejskiego Zielonego Ładu (European Green Deal), przyjęte w obecnym kształcie, sprawią, że europejskie i polskie rolnictwo może stać się niekonkurencyjne cenowo w stosunku do żywności pochodzącej spoza obszaru UE.
Jak nowe regulacje unijne wpłyną na polskie rolnictwo?
20 maja 2020 r. Komisja Europejska przyjęła strategię „Od pola do stołu” oraz „Strategię na rzecz bioróżnorodności”, które są częścią „Europejskiego Zielonego Ładu”. W jaki sposób nowe regulacje wpłyną na polskie rolnictwo? Jakie szanse i zagrożenia wiążą się z nowymi przepisami? Oto opinia prof. dr. hab. Marka Mrówczyńskiego, Dyrektora Instytutu Ochrony Roślin – Państwowego Instytutu Badawczego w Poznaniu.
Kierunek: produkcja ekologiczna
W ramach Eko-Akademii Amplusa 2020 w siedzibie firmy, w miejscowości Prandocin-Iły 25 stycznia odbyła się konferencja pt. „Uwarunkowania ekologicznej produkcji świeżych warzyw i truskawek”.
Rolnictwo ekologiczne w Polsce
„Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2017–2018” opublikowany został przez Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Znajdują się w nim dane statystyczne w zakresie liczby producentów, powierzchni użytków rolnych i produkcji ekologicznej, a także informacje między innymi o przepisach prawa (krajowych i Unii Europejskiej), systemie nadzoru, kontroli oraz certyfikacji w rolnictwie ekologicznym.