Strona główna Tagi Przetwórstwo

przetwórstwo

Fasolowy standard

Fasola szparagowa to warzywo przydatne do mrożenia i konserwowania, jednak zakłady przetwórcze mają ściśle określone wymagania względem dostarczanego im surowca. Czy łatwo sprostać tym wymaganiom, postanowiłam sprawdzić odwiedzając jedną z mroźni przetwarzających fasolę oraz plantatora dostarczającego surowiec na jej potrzeby.

Oszustwo ukarane

Włoski sąd wydał wyrok na biznesmena z południa kraju, który w swoim przedsiębiorstwie przetwarzał sprowadzany z Chin koncentrat pomidorowy i wprowadzał na rynek unijny z etykietką „made in Italy”.

Polska mrożonkami stoi

Zajmujemy w Europie drugie miejsce w produkcji mrożonek warzywnych. Jej poziom w latach 2007-2010 oscylował wokół 500 tys. ton rocznie, w 2010 roku spadła do 428 tys. t.

Pomidory – na razie bez porozumienia

Do 15 marca włoskie przedsiębiorstwa z północy kraju powinny podpisać z plantatorami pomidorów dla przetwórstwa umowy kontraktacyjne.

Drogi cukier, mniejszy zysk przetwórców

Zdaniem przedstawicieli europejskiej organizacji PROFEL (Europejskie Stowarzyszenie Przetwórców Owoców i Warzyw) unijni przetwórcy owoców w sezonie 2010/2011 ponieśli znaczne straty z powodu podwyżki cen cukru.

Pijemy mniej soków

Producenci soków i napojów zapowiadają walkę o rynek, bo konsumpcja spada. Przyczyn jest wiele, ale najważniejsze to zbyt wysokie ceny i odchodzenie konsumentów od soków na rzecz wody mineralnej.

Koniec mieszania w sokach – zmiana przepisów UE

W połowie grudnia ub.r. Parlament Europejski zaakceptował nowe, przyjazne dla konsumentów zasady oznakowania owocowych soków i nektarów. Oznakowanie ma uniemożliwić używanie potencjalnie mylących nazw soków mieszanych oraz informacji o braku cukru.

Sytuacja na rynku czarnej porzeczki

Produkcja porzeczek czarnych w 2011 roku została oszacowana przez GUS na poziomie 115 tys. t, to jest. znacznie niższym w porównaniu do 2010 roku, kiedy wynosiła 146 tys. t. W wyniku tego zainteresowanie ze strony zakładów przetwórczych surowcem w tym roku było wysokie, co widać było po znacznym wzroście cen porzeczek w skupie.

Problemy z finansowaniem inwestycji

Rentowność branży przetwórstwa owocowo-warzywnego w Polsce spada. Spowolnienie  koniunktury widoczne jest od zeszłego roku na przykład na rynku soków.

Kombajnowy zbiór jabłek przemysłowych

28–30 września 2006 r. z inicjatywy Krajowej Unii Producentów Soków zorganizowany został wyjazd do Mnchpfiffel koło Querfurtu w Niemczech, poświęcony zwiedzaniu sadów przemysłowych oraz wizycie na wystawie maszyn dla sadownictwa IMIGO 2006. Uczestnikami wyjazdu byli głównie członkowie KUPS, zajmujący się produkcją koncentratów owocowych, a przewodnikiem — prof. dr hab. Eberhard Makosz prezes Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych. Jak wynika z zebranych podczas wyjazdu informacji, prowadzenie sadów przemysłowych z drzewami na silnie rosnących podkładkach i mechanicznym zbiorem owoców nie jest łatwe i wymaga ogromnych inwestycji, zwłaszcza w pierwszych latach takiej działalności.