przetwórstwo domowe
W Rumunii powstaną państwowe sklepy z lokalnymi produktami
Rząd rumuński postanowił mocno wesprzeć drobnych producentów żywności. Powołał państwową sieć mającą szkolić rolników, organizować ich, skupować ich produkty, sprzedawać je, a jak się da – także eksportować.
Zmiany w PROW
22 listopada odbyło się VIII posiedzenie Komitetu Monitorującego Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, któremu przewodniczył wiceminister Ryszard Zarudzki.
Wnioski o „małe przetwórstwo” od 29 września
Od 29 września do 28 października 2016 r. można składać wnioski o przyznanie "Wsparcia na inwestycje w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi i ich rozwój".
Od 29 września nabór wniosków na „małe przetwórstwo”
Od 29 września Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmowała wnioski na pomoc w rozpoczęciu działalności przetwórczej. Wnioski będą mogą składać rolnicy, domownicy bądź małżonkowie rolników ubezpieczeni w KRUS - poinformowała Agencja.
Powstaje centrum technologii rolno-spożywczej
Jak przetwarzać żywność we własnym gospodarstwie po to, by czerpać z tego dodatkowe dochody ma uczyć rolników powstające w Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Szepietowie (woj. podlaskie) Podlaskie Centrum Technologii Rolno-Spożywczej.
Małe przetwórstwo
Przetwarzanie płodów rolnych na terenie gospodarstwa to sposób na zagospodarowanie owoców i warzyw, a także szansa na ich zbyt po opłacalnej cenie. Wielu sadowników już od kilku lat usługowo tłoczy soki z jabłek i sprzedaje je z dobrym efektem.
Romantycy czy pragmatycy?
Był człowiekiem cichym i skromnym, który „jadł, kiedy miał co jeść, a spał kiedy miał na to czas, ale zawsze coś robił”. Nigdy nie rozpychał się łokciami, a jeżeli już, to po to, aby załatwić coś dla innych, nie dla siebie. Najbardziej lubił i najlepiej potrafił… pracować.
Nisza z Zabrzeża czyli produkty Maurera
Od co najmniej kilkunastu lat co najmniej raz w roku wracając z Gorców do cywilizacji wpadam do Zajazdu Kałużna w Zabrzeżu k. Łącka i z radością konstatując, że nadal furkocą tu góralskimi kieckami te same panie kelnerki odgrywam przed nimi przedstawienie: „poproszę to co zawsze!”.
O przetwórstwie przydomowym bez różowych okularów
Małgorzata Solis od lat zajmuje się przetwórstwem przydomowym. Jest doceniana za jakość wyrobów – często wyróżnianych, ale także za doradztwo – uchodzi za niekwestionowanego znawcę tematu. Jak stworzyć przetwórnię w gospodarstwie i jak ją prowadzić zgodnie z obowiązującymi przepisami – udziela wskazówek.
Sejm zmieni przepisy o sprzedaży bezpośredniej przez rolników?
Na początku kwietnia (oby nie 1. 04…) sejm ma omówić kwestię zmian przepisów regulujących sprzedaż przetworzonej żywności przez rolników. Teraz, by legalnie sprzedać upieczone w domu ciasto czy umyte warzywa (co traktowane jest jako ich przetwórstwo) trzeba spełnić wymagania sanitarne takie, jak w fabryce spożywczej. Senat zaproponował zmiany korzystne dla rolników i konsumentów.