przemysł spożywczy
Przemysł przetwórczy warzyw. Analiza sytuacji
„Spotkanie z przemysłem przetwórczym” to temat wydarzenia, które zorganizowała firma Monsanto Polska – Seminis. Odbyło się ono w Serocku 8 lutego 2018 r. W trakcie spotkania Radosław Grabowski (Monstanto) przedstawił ocenę bieżącej sytuacji w przemyśle przetwórczym. Prelegent na początku wystąpienie podsumował przebieg warunków pogodowych w Polsce w 2017 r. oraz ich wpływ na produkcję warzyw przemysłowych. Następnie omówił sytuację w poszczególnych państwach UE.
Bułgarski sektor produkcji żywności. Jak wygląda?
Według bułgarskich statystyk sektor produkcji żywności i napojów stanowi około 18% całkowitej produkcji przemysłowej kraju. Zatrudnia około 100 tysięcy osób (20% wszystkich zatrudnionych w przemyśle). W 2016 roku przemysł spożywczy, na który składa się około 5800 firm został wyceniony na około 5 mld US $.
Światowy rynek pomidorów przemysłowych
W czerwcu bieżącego roku ukazała się najnowsza, tegoroczna prognoza zbiorów pomidorów przemysłowych na świecie. Zdaniem WPTC (Światowa Rada ds. Przetwórstwa Pomidorów) w roku 2015 łącznie na świecie zebrane zostanie około 42,22 mln ton pomidorów przemysłowych wobec 39,89 mln ton przed rokiem.
Producenci żywności nie będą zwiększać mocy przetwórczych
Polski przemysł spożywczy ma teraz stawiać na jakość, a nie ilość. Według Polskiej Federacji Producentów Żywności moce przetwórcze branży są dziś o 30 proc. większe od potrzeb rynku. Brakuje jednak wyrobów najwyższej klasy, których coraz częściej poszukują konsumenci w Polsce i za granicą.
Spotkanie przemysłu spożywczego z sieciami handlowymi
Na zaproszenie ministra Marka Sawickiego w ministerstwie rolnictwa spotkali się we wtorek, 19 maja, przedstawiciele przemysłu spożywczego oraz sieci handlowych, aby powrócić do rozmów na temat dobrowolnej regulacji wzajemnych relacji.
Sektor rolno-spożywczy górą
Na ogólną sytuację społeczno-gospodarczą naszego kraju coraz silniejszy wpływ wywiera słabnąca koniunktura na światowych rynkach oraz malejący popyt krajowy. Są jednak pewne obszary, na które niekorzystne uwarunkowania tak dotkliwie nie oddziałują. Należy do nich sektor rolno-spożywczy.