przechowywanie
Otwarcie w Galsterze
24 sierpnia w Grupie Producentów Owoców Galster Sp. z o.o. w Wierzchucicach k. Bydgoszczy odbyło się uroczyste otwarcie obiektu przechowalniczo-sortowniczego oraz Walne Zebranie Członków TRSK, z uwagi na to, że sadownicy tworzący GPO Galster należą do tej organizacji. Gości witał oraz prezentował obiekt prezes GPO Galster Sp. z o.o. Paweł Pączka (fot. 1).
Pianka w izolacji termicznej przechowalni
Od odpowiedniej izolacji termicznej przechowalni zależy zużycie energii niezbędnej do utrzymania optymalnej temperatury przechowywanych produktów. Ze względu na rosnące koszty energii warto zadbać o właściwą izolację obiektów.
Ochrona gruszek przed chorobami przechowalniczymi
Tegoroczny sezon produkcji owoców ziarnkowych (jabłek i gruszek) powoli zbliża się ku końcowi. Przed nami ostatnie zabiegi zwalczające szkodniki i te uzupełniające, zabezpieczające przed chorobami, które ujawniają się w trakcie przechowywania owoców. Od tego sezonu do przedzbiorczej ochrony gruszek wykorzystywać można także Bellis 38 WG, produkcji firmy BASF.
Jeden z najnowocześniejszych w Europie
4 maja w Regnowie odbyło się uroczyste otwarcie obiektu Grupy Producentów Owoców ROJA Sp. z o.o. Grupa zrzesza 43 sadowników z województw: łódzkiego, mazowieckiego, kujawsko-pomorskiego, śląskiego i świętokrzyskiego. Produkują oni owoce łącznie na około 680 ha. Prezesem grupy jest Roman Jagieliński.
Idzie nowe
Mimo iż Spółdzielnia Ogrodnicza w Grójcu to grupa poniekąd „historyczna”, nie pozostaje w tyle za nowymi grupami producentów. Jej członkowie i zarząd dokładają wszelkich starań, aby owoce rosnące w ich sadach były odpowiednio przechowane i przygotowane do sprzedaży.
Nowa sortownia owoców z chłodniami Grupy ROJA
Ponad 113 mln zł kosztowała budowa sortowni owoców z chłodniami Grupy Producentów Owoców ROJA, którą w sobotę uroczyście otwarto w miejscowości Regnów w powiecie rawskim (Łódzkie).
Powstaną przechowalnie warzyw
Gubernator Krasnodarskiego Kraju Aleksander Tkaczew zapewnił na niedawnym regionalnym zjeździe producentów żywności, że w najbliższych dwóch latach na Kubaniu przeznaczy się 2 miliardy rubli (ok. 200 mln zł) na nowe obiekty przechowalnicze.
Zapasy jabłek w Polsce
Zdaniem specjalistów z WAPA w polskich chłodniach na początku lutego znajdowało się 819 tys. ton jabłek, czyli o 2% więcej, niż 1 lutego 2012 roku. Od pierwszego grudnia ubiegłego roku zapasy te zmniejszyły się o 360 tys. ton.
Przechowywanie jabłek w innowacyjnych technologiach
Pod koniec lat 90. ubiegłego wieku nastąpił rozwój innowacyjnych technologii przechowywania owoców, wśród których na czołówkę wysunęły się technologie niskotlenowe (atmosfery o stężeniu tlenu poniżej 1%) oraz pozbiorcze traktowanie owoców preparatami zawierającymi 1-metylocyklopropen (1-MCP).
Technologie przechowywania owoców
Jednym z powodów niezadowalającej jakości handlowej owoców jest nadmierne wydłużanie okresu ich przechowywania. W praktyce sadowniczej zbyt często zapomina się, że owoce poszczególnych gatunków i odmian, nawet te zebrane w optymalnym stadium dojrzałości i przechowywane w optymalnych warunkach, mają ściśle określoną zdolność przechowalniczą, czyli zespół cech uwarunkowanych genetycznie, określających ich trwałość. Często ze zdolnością przechowalniczą mylone są jednak pojęcia wartości i trwałości przechowalniczej.