przechowywanie
Nadchodzi kolejny jabłkowy sezon
Działalność wielu branż w obecnej sytuacji związanej z globalną epidemią COVID-19 jest postawiona pod znakiem zapytania. Sektor owocowo-warzywny nie jest wyjątkiem. W 2020 roku podczas pierwszej i drugiej fali pandemii, sadownicy musieli sprostać wielu wyzwaniom.
Popraw jakość tuż przed zbiorami
Jędrność i wybarwienie to parametry jakościowe jabłek, o które walczymy cały sezon. Niestety, zdarza się często, że w pogoni za jednym, bezpowrotnie tracimy drugie. Sztuka polega na tym, aby umiejętnie wypracować obie cechy.
Nowoczesna technologia kontra koronawirus
Firma Miatech z USA stworzyła technologię Bio Turbo, która jest przeznaczona dla przemysłu produkcyjnego. Została wyprodukowana z myślą o usunięciu etylenu i biologicznych czynników szkodliwych dla ludzi (np. wirusów, bakterii) znajdujących się w pomieszczeniach chłodniczych.
Straty rosyjskich plantatorów ziemniaków
Wiosna bieżącego roku rosyjscy plantatorzy ziemniaka zderzyli się z brutalną rzeczywistością: rynek nie chciał kupować ich towaru. Nie pomogły skargi do Ministerstwa Rolnictwa ani argumenty o kapitałach włożonych przez rodzime firmy produkcyjne w przechowalnictwo. Organizacja branżowa – Związek Ziemniaczany musiał pogodzić się z poniesionymi stratami. Teraz apeluje o znalezienie rozwiązań, które zabezpieczą plantatorów przed powtórką tegorocznej sytuacji.
Europejskie zapasy jabłek – najwięcej jest w Polsce
WAPA opublikowała najnowsze dane dotyczące stanu zapasów jabłek w poszczególnych krajach. 1 czerwca najwięcej jabłek z wszystkich krajów EU miała Polska - 92 tys. ton.
Od wiosny Rosjanie jedzą tylko importowaną marchew
Regularnie w okresach marzec-lipiec rynek rosyjski jest skazany na import marchwi. Rodzimej produkcji praktycznie wtedy nie ma. A to za sprawą kłopotów z przechowywaniem tego podstawowego w kuchni rosyjskiej warzywa (składnika „zestawu barszczowego”).
Opakowania przedłużające świeżość owoców i warzyw
Indyjscy naukowcy prowadzą prace nad materiałami nanokompozytowymi umożliwiającymi przedłużone przechowywanie nietrwałych owoców i warzyw. Szkieletem tworzyw są węglowodany (celuloza i pokrewne) wysycane nanocząsteczkami srebra.
Kończą się jabłka we Włoszech. Stan zapasów – 1 kwietnia 2018 r.
Organizacja Assomela oraz Izba Handlowa w Bolzano opublikowały dane dotyczące stanu zapasów jabłek w komorach przechowalniczych Trydentu Górnej-Adygi (Trentino Alto-Adige) na dzień 1 kwietnia 2018 roku. Wynika z nich, że komory z niektórymi odmianami świecą pustkami. Gala też wkrótce się skończy.
WAPA: europejskie zapasy gruszek w marcu 2018 r.
Według danych organizacji World Apple and Pear Association na dzień 1 marca 2018 r. w komorach przechowalniczych w Europie było 414 916 ton gruszek. Rok wcześniej zapasy były niższe i wynosiły 410 160 ton.
Rosja zwiększy produkcję ziemniaków
Do 2030 roku powierzchnia upraw oraz zbiory podstawowych gatunków warzyw polowych mają się w Federacji Rosyjskiej istotnie zwiększyć. Powierzchnia upraw wzrosnie do 90 mln hektarów (z 80,6 mln ha w 2017 r.).