produkty tradycyjne
Wzmocnienie systemu ochrony produktów ChNP, ChOG, GTS
Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych uruchamia nową usługę służącą do zgłaszania wszelkich podejrzeń naruszenia przepisów z zakresu systemu chronionych nazw pochodzenia (ChNP), chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) i gwarantowanych tradycyjnych specjalności (GTS).
Już 203 specjały kulinarne z Małopolski na liście produktów tradycyjnych
Już 203 małopolskie specjały kulinarne trafiły dotychczas na listę produktów tradycyjnych, prowadzoną przez resort rolnictwa. Małopolska jest też liderem pod względem liczby produktów regionalnych chronionych certyfikatami unijnymi.
Blisko 250 produktów ze znakiem Jakość Tradycja
Około 250 produktów regionalnych i tradycyjnych otrzymało już znak Jakość Tradycja. Mogą go dostać produkty wytwarzane tradycyjnie z wysokiej jakości surowca - poinformował wiceprezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego Jan Zwoliński.
Miodowa musztarda z dyni na liście produktów tradycyjnych
Miodowa musztarda z dyni to kolejny lubuski specjał, który znalazł się na liście produktów tradycyjnych resortu rolnictwa - poinformował rzecznik zarządu woj. lubuskiego Michał Iwanowski. Eksperci zapewniają, że musztarda jest zdrowa.
Smaki Regionów w Poznaniu
Smaki Regionów to targi wyrobów tradycyjnych i regionalnych, które odbywają się w Poznaniu w dniach 24-27 września. Dedykowane są one zarówno producentom, jak i smakoszom.
Powstaje Podlaski Szlak Kulinarny
Producenci najlepszych podlaskich smakołyków i regionalnych dań mogą się przyłączyć do powstającego Podlaskiego Szlaku Kulinarnego. Szlak ma promować te produkty.
Kolejne produkty tradycyjne z Zachodniopomorskiego
Krówka ze Szczecinka i miody dębickie - to nowe pozycje na zachodniopomorskiej Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa. W piątek w Szczecinie zaprezentowano oba smakołyki.
Trzy lata kampanii „Trzy Znaki Smaku”
12 stycznia w restauracji na Zamku Królewskim w Warszawie odbyła się konferencja prasowa podsumowująca działania zrealizowane w ramach trzyletniej kampanii pt. „Trzy Znaki Smaku”, której celem było informowanie o wspólnotowym systemie ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych oraz promowanie polskich produktów spożywczych oznaczonych unijnymi znakami jakości: ChNP, ChOG i GTS.
Produkty – niszowe, problemy – uniwersalne
Od co najmniej kilkunastu lat co najmniej raz w roku wracając z Gorców do cywilizacji wpadam do Zajazdu Kałużna w Zabrzeży k. Łącka i z radością konstatując, że nadal furkocą tu góralskimi kieckami te same panie kelnerki odgrywam przed nimi przedstawienie: „poproszę to co zawsze!”. Panie zrazu podejrzliwie mierzą okiem, niby szykują się do należnej faciowi odprawy, ale ciekawie zerkają a ki czort?
Śliwa w occie i „sosnówka” wśród lubuskich produktów tradycyjnych
Śliwa w occie i Nalewka sosnowa „sosnówka” - to dwa kolejne specjały, które wpisano na listę produktów tradycyjnych województwa lubuskiego. Ta liczy obecnie 43 pozycje – poinformował rzecznik Zarządu Województwa Lubuskiego Michał Iwanowski.