produkty regionalne
Wzmocnienie systemu ochrony produktów ChNP, ChOG, GTS
Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych uruchamia nową usługę służącą do zgłaszania wszelkich podejrzeń naruszenia przepisów z zakresu systemu chronionych nazw pochodzenia (ChNP), chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) i gwarantowanych tradycyjnych specjalności (GTS).
Smaki Regionów w Poznaniu
Już po raz 9 na Międzynarodowych Targach Poznańskich odbywają się Targi Smaki Regionów, podczas których przedstawiciele z 16 regionów Polski prezentują swoje specjały. Wśród nich można znaleźć oryginalne przetwory z warzyw i owoców oraz inne potrawy przygotowane według starych receptur. Wiele z prezentowanych produktów pochodzi z gospodarstw ekologicznych.
Smaki Regionów w Poznaniu
Smaki Regionów to targi wyrobów tradycyjnych i regionalnych, które odbywają się w Poznaniu w dniach 24-27 września. Dedykowane są one zarówno producentom, jak i smakoszom.
Trzech nowych członków sieci dziedzictwa kulinarnego
Trzy kolejne firmy z branży przetwórczej dołączyły do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego, która promuje żywność wysokiej jakości. Obecnie do sieci należy 47 podmiotów – poinformował w środę Urząd Marszałkowski w Szczecinie.
Powstaje Podlaski Szlak Kulinarny
Producenci najlepszych podlaskich smakołyków i regionalnych dań mogą się przyłączyć do powstającego Podlaskiego Szlaku Kulinarnego. Szlak ma promować te produkty.
Toscolata to czekolada z Toskanii, wzbogacona regionalnymi dodatkami
Toscolata - to bogata w zdrowe składniki czekolada, pochodząca- jak wynika z nazwy- z Toskanii. Jest ona rezultatem prac naukowców, którzy połączyli kakao z najlepszymi produktami tego włoskiego regionu, wyróżniającymi się dobroczynnym działaniem.
Trzy lata kampanii „Trzy Znaki Smaku”
12 stycznia w restauracji na Zamku Królewskim w Warszawie odbyła się konferencja prasowa podsumowująca działania zrealizowane w ramach trzyletniej kampanii pt. „Trzy Znaki Smaku”, której celem było informowanie o wspólnotowym systemie ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych oraz promowanie polskich produktów spożywczych oznaczonych unijnymi znakami jakości: ChNP, ChOG i GTS.
Produkty – niszowe, problemy – uniwersalne
Od co najmniej kilkunastu lat co najmniej raz w roku wracając z Gorców do cywilizacji wpadam do Zajazdu Kałużna w Zabrzeży k. Łącka i z radością konstatując, że nadal furkocą tu góralskimi kieckami te same panie kelnerki odgrywam przed nimi przedstawienie: „poproszę to co zawsze!”. Panie zrazu podejrzliwie mierzą okiem, niby szykują się do należnej faciowi odprawy, ale ciekawie zerkają a ki czort?
Na Podkarpaciu można już kupować produkty regionalne
Podkarpacie, jako pierwsze w Polsce, zarejestrowało 200. wyrobów na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych. Jednak dotychczas większości z nich nie można było kupić w sklepach. Teraz część z tych smakołyków trafiła do jednej z sieci spożywczych w regionie.
Inwestowanie w małe przetwórnie
- Apeluję do rolników o inwestowanie w małe przetwórnie. To pewna szansa na dodatkowe dochody, bo konsumenci kochają wiejską żywność – powiedział minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki podczas konferencji prasowej w Centrum Doradztwa Rolniczego w Radomiu. Takie inwestycje mogą liczyć na dofinansowanie z programu LEADER w wysokości 100 tyś. zł, a z programu „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” maksymalna kwota pomocy to 300 tys. zł.