produkty lokalne
Smaki Regionów w Poznaniu
Już po raz 9 na Międzynarodowych Targach Poznańskich odbywają się Targi Smaki Regionów, podczas których przedstawiciele z 16 regionów Polski prezentują swoje specjały. Wśród nich można znaleźć oryginalne przetwory z warzyw i owoców oraz inne potrawy przygotowane według starych receptur. Wiele z prezentowanych produktów pochodzi z gospodarstw ekologicznych.
Smaki Regionów w Poznaniu
Smaki Regionów to targi wyrobów tradycyjnych i regionalnych, które odbywają się w Poznaniu w dniach 24-27 września. Dedykowane są one zarówno producentom, jak i smakoszom.
Trzech nowych członków sieci dziedzictwa kulinarnego
Trzy kolejne firmy z branży przetwórczej dołączyły do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego, która promuje żywność wysokiej jakości. Obecnie do sieci należy 47 podmiotów – poinformował w środę Urząd Marszałkowski w Szczecinie.
Powstaje Podlaski Szlak Kulinarny
Producenci najlepszych podlaskich smakołyków i regionalnych dań mogą się przyłączyć do powstającego Podlaskiego Szlaku Kulinarnego. Szlak ma promować te produkty.
Produkty – niszowe, problemy – uniwersalne
Od co najmniej kilkunastu lat co najmniej raz w roku wracając z Gorców do cywilizacji wpadam do Zajazdu Kałużna w Zabrzeży k. Łącka i z radością konstatując, że nadal furkocą tu góralskimi kieckami te same panie kelnerki odgrywam przed nimi przedstawienie: „poproszę to co zawsze!”. Panie zrazu podejrzliwie mierzą okiem, niby szykują się do należnej faciowi odprawy, ale ciekawie zerkają a ki czort?
Pokrzywa w soku jabłkowym hitem Małopolskiego Festiwalu Smaku
Pokrzywa w soku jabłkowym okazała się prawdziwą sensacją półfinału Małopolskiego Festiwalu Smaku w Starym Sączu. Produkt zebrał trzy nagrody: w plebiscycie publiczności, główną nagrodę przyznawaną przez jurorów festiwalu oraz nagrodę dziennikarzy.
Inwestowanie w małe przetwórnie
- Apeluję do rolników o inwestowanie w małe przetwórnie. To pewna szansa na dodatkowe dochody, bo konsumenci kochają wiejską żywność – powiedział minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki podczas konferencji prasowej w Centrum Doradztwa Rolniczego w Radomiu. Takie inwestycje mogą liczyć na dofinansowanie z programu LEADER w wysokości 100 tyś. zł, a z programu „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” maksymalna kwota pomocy to 300 tys. zł.
Konkurs na Najlepszy Produkt Lokalny Obszaru Natura 2000 rozstrzygnięty
Producenci miodów z Kazimierza Dolnego, pomidorów różnych odmian z Gradoczna oraz serów ze Słopnic zwyciężyli w Konkursie na Najlepszy Produkt Lokalny Obszaru Natura 2000. W nagrodę wezmą udział w Międzynarodowych Targach Ochrony Środowiska Poleko. Konkurs został zorganizowany przez Generalną Dyrekcję Ochrony Środowiska w ramach kampanii „Poznaj swoją Naturę”.
Paczka od rolnika – pomysł na bezpośrednią sprzedaż żywności
Zdrowa żywność kupowana bezpośrednio od rolnika może być tańsza, a ekologiczne produkty przyciągają do gospodarstw turystów, co służy rozwojowi regionu - przekonywali w Białymstoku małopolscy rolnicy, zachęcając do promowania lokalnej żywności rolników podlaskich.
Piknik Poznaj Dobrą Żywność po raz XI
W sobotę 14 czerwca odbył się piknik organizowany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. To święto polskiej żywności gościło w ogrodach Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wystawcy przygotowali prezentacje i degustacje polskich produktów wyróżnionych prestiżowym znakiem „PDŻ” oraz żywności wytwarzanej w krajowych i unijnych systemach jakości, wyrobów tradycyjnych i regionalnych, a także produktów ekologicznych.