produkty ekologiczne
Holandia: Fałszywe eko-produkty
Setki produktów w holenderskich sklepach jest bezzasadnie sprzedawanych jako „ekologiczne. Raport RTL Nieuws w tej sprawie jest oparty na własnych badaniach ponad 1500 raportów z inspekcji ze strony regulatora Skal (państwowa instytucja kontrolna i certyfikująca produkcję ekologiczną w Holandii).
„Ekościema”, czyli uważajmy na produkty i usługi „bio”
Za produktem "eko" czy "bio" nie zawsze kryje się produkt przyjazny dla środowiska. O tym, czym jest zjawisko zwane "greenwashingiem", jak je rozpoznać i się go wystrzegać, opowiada dr Agata Rudnicka z Uniwersytetu Łódzkiego.
W Sejmie o problemach rolnictwa ekologicznego
Sejmowa Komisja Rolnictwa 17 lipca wysłuchała informacji o problemach i zagrożeniach oraz perspektywach rozwoju polskiej produkcji ekologicznej.
Unijni kontrolerzy zbadają system kontroli żywności ekologicznej
Europejski Trybunał Obrachunkowy sprawdza obecnie poprawność kontroli żywności ekologicznej w UE. Kontrolerzy badają system kontroli obejmujący produkcję, przetwarzanie, dystrybucję i przywóz produktów ekologicznych, aby ocenić, czy konsumenci mogą obecnie w większym stopniu polegać na tym, że produkty określane jako ekologiczne rzeczywiście takie są, niż w 2012 r., kiedy Trybunał przeprowadził ostatnią kontrolę w tym sektorze.
Polska na targach BioFach
W Norymberdze do soboty 17 lutego trwają Międzynarodowe Targi BioFach 2018, największa na świecie impreza wystawiennicza produktów ekologicznych.Mamy tam polskie stoisko narodowe.
Austria: wzrost rynku żywności ekologicznej
W Austrii w ubiegłym roku przeciętnie na pięć gospodarstw prowadzonych w systemie konwencjonalnym przypadało jedno gospodarstwo ekologiczne. Oznacza to, że 20,3% gospodarstw rolnych i 23,3% powierzchni rolnej są przeznaczane po uprawy „bio”.
Smaki Regionów w Poznaniu
Już po raz 9 na Międzynarodowych Targach Poznańskich odbywają się Targi Smaki Regionów, podczas których przedstawiciele z 16 regionów Polski prezentują swoje specjały. Wśród nich można znaleźć oryginalne przetwory z warzyw i owoców oraz inne potrawy przygotowane według starych receptur. Wiele z prezentowanych produktów pochodzi z gospodarstw ekologicznych.
Płocka Kooperatywa Spożywcza – wspólne zakupy ekologicznych produktów
Ekologiczne produkty rolne kupowane bezpośrednio u lokalnych producentów to główny cel działalności powstałej niedawno Płockiej Kooperatywy Spożywczej. Na razie zrzesza ona kilkadziesiąt osób, które wspólnie kupują produkty spożywcze w okolicznych gospodarstwach.
Chcą surowej kontroli producentów żywności ekologicznej
Komisja Parlamentu Europejskiego ds. rolnictwa opowiedziała się za wprowadzeniem surowych kontroli producentów żywności ekologicznej. Kontrole powinny być przeprowadzane na każdym etapie łańcucha produkcji, aby zapobiegać oszustwom.
Natura Food 2015
Targi Natura Food odbywały się 2-4 października w Łodzi. Pośród stoisk z domowymi wyrobami wędliniarskimi, serami i ogromną różnorodnością produktów kosmetycznych, można było znaleźć kilka bardzo ciekawych i nowatorskich produktów z owoców.