produkt regionalny
Smaki Regionów w Poznaniu
Już po raz 9 na Międzynarodowych Targach Poznańskich odbywają się Targi Smaki Regionów, podczas których przedstawiciele z 16 regionów Polski prezentują swoje specjały. Wśród nich można znaleźć oryginalne przetwory z warzyw i owoców oraz inne potrawy przygotowane według starych receptur. Wiele z prezentowanych produktów pochodzi z gospodarstw ekologicznych.
„Spiżarnia Regionów” czyli regionalne produkty na stacjach paliw
PKN Orlen, w ramach pilotażowego projektu "Spiżarnia Regionów", wprowadzi do sprzedaży na swych stacjach paliw kilkadziesiąt produktów wytwarzanych przez lokalnych producentów, w tym soki i napoje z polskich owoców oraz miody, ciastka i przekąski.
Blisko 250 produktów ze znakiem Jakość Tradycja
Około 250 produktów regionalnych i tradycyjnych otrzymało już znak Jakość Tradycja. Mogą go dostać produkty wytwarzane tradycyjnie z wysokiej jakości surowca - poinformował wiceprezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego Jan Zwoliński.
Producenci z Sycylii odwiedzą Polskę
Agencja Promocji i Internacjonalizacji Przedsiębiorstw Włoskich (ICE) to agenda rządowa, która ma za zadanie ułatwiać, wspierać i rozwijać stosunki gospodarcze i handlowe Włoch z zagranicą, ze szczególnym uwzględnieniem potrzeb małych i średnich przedsiębiorstw oraz działać na rzecz internacjonalizacji firm włoskich oraz marketingu włoskich towarów i usług na rynkach międzynarodowych. Pomiędzy 7 a 10 listopada ICE organizuje wizytę w Polsce firm z Sycylii zajmujących się produkcją i handlem cytrusami.
Produkty regionalne po nowemu
Rada Ministrów przyjęła we wtorek projekt nowelizacji ustawy ws. rejestracji i ochrony nazw i oznaczeń produktów rolnych. Nowe przepisy mają przyczynić się do skuteczniejszej ochrony zarejestrowanych produktów regionalnych - podało Centrum Legislacyjne Rządu.
Natura Food 2015
Targi Natura Food odbywały się 2-4 października w Łodzi. Pośród stoisk z domowymi wyrobami wędliniarskimi, serami i ogromną różnorodnością produktów kosmetycznych, można było znaleźć kilka bardzo ciekawych i nowatorskich produktów z owoców.
Miód zwycięzcą Małopolskiego Festiwalu Smaku w Tarnowie
Miód nektarowo-spadziowy, chleb żytni razowy, twarożek i sok malinowy zdobyły w niedzielę uznanie jury i publiczności podczas półfinału 11. edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku w Tarnowie. Podczas rozgrywanego w czasie festiwalu konkursu "Małopolski smak" produkty i potrawy ocenia profesjonalne jury i publiczność. Produkty oceniane są w czterech kategoriach: ekologiczne przysmaki, tradycyjne specjały, smakołyki z legendą oraz "jak u mamy". Ogłoszenie wyników odbyło się na zakończenie imprezy.
Piknik Poznaj Dobrą Żywność po raz XI
W sobotę 14 czerwca odbył się piknik organizowany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. To święto polskiej żywności gościło w ogrodach Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wystawcy przygotowali prezentacje i degustacje polskich produktów wyróżnionych prestiżowym znakiem „PDŻ” oraz żywności wytwarzanej w krajowych i unijnych systemach jakości, wyrobów tradycyjnych i regionalnych, a także produktów ekologicznych.
Ruchanki, nalewki i truskawki na święcie żywności tradycyjnej
Wyroby kilkudziesięciu producentów regionalnej, niskoprzetworzonej żywności zaprezentowano w niedzielę w Gdańsku podczas VIII Pomorskiego Święta Produktu Tradycyjnego. W minionych latach stoiska z żywnością odwiedziły tysiące mieszkańców Trójmiasta i okolic.
Pierwsza w Polsce EKO Galeria Handlowa
24 maja w Poznaniu odbyło się otwarcie pierwszej w Polsce EKO Galerii Handlowej, w której swoje stoiska mają producenci żywności wysokiej jakości oraz żywności regionalnej, kultywującej tradycje kulinarne regionu.