Strona główna Tagi Próchnica

próchnica

7 dobrych praktyk w drodze po wyższy plon

Zasadniczym celem produkcji roślinnej jest maksymalizacja potencjału plonotwórczego roślin. Plonowanie roślin w dużym stopniu zależy od ich zbilansowanego nawożenia. Ważną rolę odgrywa też stanowisko, w tym zasobność gleby w składniki pokarmowe oraz żyzność gleby. Podstawowym wskaźnikiem żyzności gleby jest próchnica, która stanowi od 70 do 80% całości substancji organicznej gleby.

Jakie analizy warto wykonać i dlaczego należy to zrobić przed nowym sezonem wegetacyjnym?

Bardzo ważnym elementem produkcji roślinnej jest nawożenie gleby. Nie należy traktować go jako wydatku, a raczej jako rodzaj inwestycji, która przyniesie zyski w postaci wysokiego jakościowo i ilościowo plonu.

Ochrona bioróżnorodności gleby warunkiem zdrowia obecnych i przyszłych pokoleń

Pod takim hasłem w całej Polsce przez dwa lata odbywały się działania edukacyjne i upowszechnieniowe skierowane do rolników i doradców rolniczych. Celem było propagowanie wiedzy na temat bioróżnorodności gleby i sposobów jej ochrony.

Mikroorganizmy na resztki pożniwne

Pozostawione na polu resztki pożniwne są cennym źródłem materii organicznej, pod warunkiem, że w glebie ulegną szybkiemu rozkładowi. Na rynku są dostępne produkty zawierające mikroorganizmy, które inicjują i przyspieszają rozkład resztek roślinnych. Kiedy i na jakich glebach warto sięgnąć po te produkty?