porzeczki
Czerwone superowoce częścią dań i ich ozdobą
Maliny, truskawki, agrest, porzeczki, jemy je świeże, w koktajlach i ciastach. Czerwone owoce są też często wykorzystywane do dekoracji, zwykle na słodko, rzadziej do sałatki. Zawsze z boku talerza, tak jest w domach i w restauracjach. Świetnie się do tego nadają, są piękne i mają dużo pozytywnych konotacji, są świeże, energetyczne, romantyczne, ale nie muszą być tylko elementem dekoracyjnym, mogą być częścią dania. Oto kilka inspirujących propozycji użycia owoców jagodowych. Od startera, poprzez drugie danie, rybne i mięsne, aż pod desery.
Szacunek tegorocznych zbiorów warzyw i owoców
GUS przedstawił dane przedwynikowego szacunku produkcji głównych upraw ogrodniczych w 2019 r.
Produkcję warzyw gruntowych ocenia się na blisko 3,8 mln t, tj. o ok. 8% mniej w porównaniu z rokiem poprzednim. Zbiory owoców z drzew wyniosą niespełna 3,4 mln t, tj. o ok. 25% mniej od rekordowej produkcji ubiegłorocznej. Zbiory owoców z krzewów owocowych i plantacji jagodowych szacuje się na niespełna 0,5 mln t, tj. o ok. 18% mniej od zbiorów 2018 r. Zbiory ziemniaków (łącznie z produkcją w ogrodach przydomowych) szacuje się na ok. 6,7 mln t, tj. o około 11% mniej od zbiorów uzyskanych w roku ubiegłym.
Polskie superowoce od maja do października
Trwa kampania polskich owoców jagodowych. Jest ona dobrym przykładem edukacji konsumentów. Promuje fakt, że polscy producenci są w stanie produkować od maja do końca października. Borówki, truskawki, maliny, dziś, to nie są owoce importowane. Kampania jest przykładem współpracy, która jest pożądana przy każdej produkcji ogrodniczej.
Reperkusje sadowniczych bolączek odczują konsumenci
Rosyjskie embargo i brak możliwości eksportu na tamtejszy rynek, niedobór pracowników sezonowych, konkurencja ze strony producentów z Ukrainy i nierówne relacje z przemysłem przetwórczym to w tej chwili największe bolączki polskich sadowników. W tym sezonie dołączył do nich jeszcze czynnik pogodowy. Niekorzystne warunki pogodowe, szczególnie wiosenne przymrozki przyczyniły się do redukcji zbiorów, co z kolei odbija się na cenach owoców, a tym samym na kieszeniach konsumentów.
Komunikat Jagodowy PROCAM z 27.06.2019
Krzysztof Gasparski z Procam Polska w komunikacie jagodowym z dnia 27.06.2019.
Jagodowe Mistrzostwa Świata
W Lublinie, 14 czerwca br. rozegrano II Jagodowe Mistrzostwa Świata w Piłce Nożnej. Tytuł obroniła reprezentacja producentów malin. Turniej stał się wielką promocją owoców jagodowych.
Komunikat Jagodowy PROCAM z 30.05.2019
Krzysztof Gasparski z PROCAM Polska w najnowszym komunikacie.
Komunikat Jagodowy PROCAM z 17.05.2019
Krzysztof Gasparski PROCAM Polska w kolejnym komunikacie jagodowym.
Komunikat Jagodowy 08 PROCAM z dnia 09.05.2019
Krzysztof Gasparski z firmy Procam w najnowszym komunikacie jagodowym.
Propozycje KRiR w zakresie poprawy sytuacji producentów owoców miękkich
W związku z bardzo trudną sytuacją polskich plantatorów owoców miękkich, zarząd KRIR 11 lipca przekazał resortowi rolnictwa postulaty i wnioski wypracowane podczas spotkania Lubelskiej Izby Rolniczej w dniu 2 2czerwca z Posłami RP, Wojewodą Lubelskim, przedstawicielami KOWR, ARiMR, WIORIN, WIJHARS, Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej w Lublinie, LODR w Końskowoli, producentami owoców miękkich oraz przedstawicielami zakładów przetwórstwa owocowo-warzywnego.