pomidory
Pomidor i papryka po francusku
Uznanie producentów pomidorów i papryki zdobywają odmiany, które są łatwe w produkcji, plenne i odporne na choroby, dlatego też hodowla nowych kreacji jest ukierunkowana na te czynniki. Można się było o tym przekonać 6 lipca we Francji w stacji doświadczalnej firmy Clause, gdzie zorganizowano Dni Pomidora i Papryki.
W holenderskich i belgijskich szklarniach
W czasie wyjazdu do Belgii i Holandii zorganizowanego w dniach 17–20 lipca przez firmę Hollas, grupa polskich ogrodników miała okazję zapoznać się z możliwościami zastosowania w uprawach szklarniowych podłoży typu grow bag, wykonanych z substratu na bazie torfu oraz włókien kokosowych, a produkowanych w belgijskim koncernie Peltracom w Gandawie. W zwiedzanych gospodarstwach można było także obejrzeć różne systemy uprawy, jak również zapoznać się z nowatorskimi projektami realizowanymi przez tamtejszych ogrodników.
Ochrona pomidorów: plenerowe wykłady pod Włocławkiem
Na początku lipca w siedzibach grup producentów Tomatorol w miejscowości Chromowola oraz Etna
w Trzebiegoszczy odbyły się szkolenia dla producentów z rejonu Włocławka, uprawiających pomidory polowe z przeznaczeniem na zaopatrzenie przetwórstwa.
w Trzebiegoszczy odbyły się szkolenia dla producentów z rejonu Włocławka, uprawiających pomidory polowe z przeznaczeniem na zaopatrzenie przetwórstwa.
Produkcja warzyw w Polsce. Stan obecny i perspektywy
Warzywa odgrywają bardzo ważną rolę w żywieniu człowieka, ponieważ dostarczają m. in. składników mineralnych, witamin, antyoksydantów, fitosteroli oraz błonnika. Na liście spożywanych produktów roślinnych zajmują 3. miejsce — po ziemniakach i produktach zbożowych. Według badań GUS, w Polsce w przeliczeniu na jednego mieszkańca roczne spożycie wynosi mniej więcej 110 kg warzyw i ich przetworów, największy udział mają w nim kapusta, marchew, cebula, pomidory i ogórki.
Nowy izolat wirusa mozaiki pepino
Na świecie, w tym również w Polsce, zagrożenie upraw pomidora przez wirusa mozaiki pepino (PepMV) od czasu ostatniej mojej publikacji na ten temat (HO 12/2002) uległo znacznym zmianom ilościowym i jakościowym. Duża potencjalna szkodliwość wirusa była powodem umieszczenia go na tzw. liście alertowej EPPO (European and Mediterranean Plant Protection Organization), co oznacza, że jest on przedmiotem szczególnej uwagi służb fitosanitarnych. Niektóre kraje podejmują różne działania ograniczające występowanie PepMV.
Znaczenie jakości światła w produkcji rozsady pomidorów
Bardzo ważnym zagadnieniem w produkcji ogrodniczej jest sprawna i efektywna kontrola wzrostu oraz pokroju roślin. Najszybciej pożądany efekt można uzyskać używając chemicznych retardantów wzrostu, jednak ich wykorzystanie w produkcji rozsady warzyw może wpłynąć w czasie dalszej uprawy na opóźnienie i zmniejszenie plonowania, a także powodować zaleganie szkodliwych pozostałości w plonie. Z tych względów wzrasta zainteresowanie metodami bardziej bezpiecznymi dla plonu i środowiska, między innymi coraz częściej wykorzystuje się pod osłonami zmiany jakości światła.
Uprawa pomidorów w rejonie Kalisza?
W rejonie kalisko-pleszewskim ogrodnicy wyspecjalizowali się w uprawach pod osłonami. Niektórzy twierdzą, że pod tym względem jest to najdynamiczniej rozwijający się obszar w Polsce, a nawet w Europie. Szacuje się, że w ubiegłym roku szklarnie w tym rejonie zajmowały około 330 hektarów.
Jak przygotować i kiedy sadzić rozsadę pomidorów?
Prawidłowo przygotowana rozsada, o właściwych parametrach, to początek sukcesu w bezglebowej uprawie pomidorów w cyklu przedłużonym.
Trudny rok w uprawie pomidorów polowych
Miniony sezon nie sprzyjał uprawie pomidorów polowych. Po długotrwałej suszy panującej od połowy czerwca intensywne deszcze rozpoczęły się pod koniec lipca, co negatywnie wpłynęło na zdrowotność upraw i na jakość surowca dla przetwórstwa.
Uprawa pomidorów dla przetwórstwa
Spotkanie plantatorów należących do Spółdzielczej Grupy Producentów Owoców i Warzyw dla Przetwórstwa (dla przetwórni HJH Polska SA w Pudliszkach), jakie zorganizowano 23 czerwca br. w Krobi, dotyczyło zagadnień związanych z ochroną plantacji pomidorów. Konsultacje z tego zakresu prowadzili prof. dr hab. Bogdan Nowicki z SGGW i dr Anna Długosz z firmy BASF.