pomidory szklarniowe
Odmianowe testy w Całowaniu
Koncern Monsanto Polska (marka DeRuiter), we współpracy z firmami Grodan, Yara Poland i Grupa Producentów Rozsad Krasoń, zorganizował 28 sierpnia br. spotkanie z producentami pomidora szklarniowego, które odbyło się w Gospodarstwie Rolno-Ogrodniczym Małgorzaty, Moniki i Piotra Floriańczyków w miejscowości Całowanie pod Warszawą (czyt. też HO 6/2015).
Pomidorowe premiery
Podczas tegorocznych Dni Ogrodnika, które odbywały się 12–13 września w Gołuchowie, na stoiskach firm hodowlano-nasiennych można było obejrzeć m.in. odmiany pomidorów szklarniowych, polecane do uprawy w nadchodzącym sezonie. Znalazło się wśród nich sporo nowych, interesująco zapowiadających się kreacji.
Nowy program promocji pomidorów
Komisja Europejska po raz ostatni w ramach obecnego systemu promocji produktów rolno - spożywczych zaakceptowała 33 programy o łącznym budżecie ponad 107 mln euro. Polskie organizacje branżowe pozyskały ponad 10 mln euro na promocję w Polsce i Niemczech - pomidorów, na Ukrainie i w Chinach - makaronów oraz Wietnamie, Chinach i Zjednoczonych Emiratach Arabskich - mięsa drobiowego wysokiej jakości.
Pomidory wielkoowocowe po ogłowieniu
Małgorzata i Karol Drewniakowie uprawiają pomidory wielkoowocowe w Szczytnikach pod Kaliszem. W tym sezonie zdecydowali się na całej powierzchni posadzić nową odmianę Altadena F1. Pod koniec września odwiedziłam ich gospodarstwo, aby obejrzeć uprawę i zapytać o przebieg sezonu.
Pomidory szklarniowe w Brudzewie
Choć w Polsce tradycja upraw szklarniowych nie jest tak długa, jak w Holandii, to sektor ten dynamicznie się rozwija i jest na bardzo wysokim poziomie. Często młode pokolenie przejmuje „pałeczkę” od swoich rodziców i rozpoczyna samodzielnie uprawę warzyw w „szklanych” obiektach. Do takiego grona należą Kamila i Karol Janasowie, których pasją jest nie tylko uprawa pomidorów, ale również chów krów mięsnych francuskiej rasy Charolaise.
Nekroza rdzenia łodygi pomidora
Nekroza rdzenia łodygi pomidora (ang. Tomato Pith Necrosis) znana jest w Europie i w USA od 1978 r. przede wszystkim w produkcji szklarniowej i tunelowej tego warzywa. W ostatnim czasie choroba coraz częściej pojawia się w uprawie pomidorów w polu. Może powodować znaczne straty w produkcji, sięgające nawet 95%. Odpowiednio wczesne zdiagnozowanie oraz szybka interwencja mogą zahamować infekcję.
Dzień pomidora malinowego
Firma Hazera Poland oraz Arysta LifeScience, Yara i Koppert zorganizowały 23 maja w Ociążu koło Kalisza – w gospodarstwie państwa Agnieszki i Piotra Lisów – spotkanie dla plantatorów pomidorów pod osłonami.
Zbiory pomidorów w Krzeszowicach
„Zakład ogrodniczy” w Krzeszowicach (woj. małopolskie) od lat słynął z wybornych pomidorów. Choć w ubiegłym sezonie nastąpiła zmiana właściciela, warzywa tam uprawiane wciąż stanowią poszukiwany towar. Tadeusz Bogdan (fot. 1) od 1993 r. prowadzi 9-hektarowe gospodarstwo szklarniowe w Mielcu (woj. podkarpackie). Od sierpnia ubiegłego roku jest również właścicielem tego 6-hektarowego kombinatu szklarniowego pod Krakowem.
W Głuchowie o pomidorach pod szkłem dyfuzyjnym
15 maja w gospodarstwie Damiana Chrzana i jego brata Pawła w Głuchowie k. Łańcuta odbyło się spotkanie producentów pomidorów zorganizowane przez firmę Monsanto, właściciela marek De Ruiter i Seminis, przy współudziale firm Grodan, Grupy Producentów Rozsad Krasoń, Yara Poland, Venlo.
Warsztaty z integrowanej ochrony pomidora szklarniowego
31 marca w Łaszkowie k. Kalisza w Wielkopolsce firma Syngenta zorganizowała warsztaty dla producentów pomidorów szklarniowych. Wojciech Juńczyk reprezentujący ten koncern informował, że w tym sezonie ze względu na łagodną zimę wielu producentów wcześnie rozpoczęło produkcję pomidora w szklarniach, jednak ze względu duży deficyt światła, jaki występował w drugiej połowie grudnia i na początku stycznia, rośliny miały trudny start.