Strona główna Tagi Pomidor

pomidor

Dzień pomidora malinowego

Firma Hazera Poland oraz Arysta LifeScience, Yara i Koppert zorganizowały 23 maja w Ociążu koło Kalisza – w gospodarstwie państwa Agnieszki i Piotra Lisów – spotkanie dla plantatorów pomidorów pod osłonami.

W Głuchowie o pomidorach pod szkłem dyfuzyjnym

15 maja w gospodarstwie Damiana Chrzana i jego brata Pawła w Głuchowie k. Łańcuta odbyło się spotkanie producentów pomidorów zorganizowane przez firmę Monsanto, właściciela marek De Ruiter i Seminis, przy współudziale firm Grodan, Grupy Producentów Rozsad Krasoń, Yara Poland, Venlo.

Więcej pomidorów we Francji

Według najnowszych danych, tegoroczne zbiory pomidorów szklarniowych we Francji oszacowano na około 565,3 tys. ton – to jest o 1% więcej niż w roku 2014 i o około 4% więcej wobec danych produkcyjnych za ostatnie pięć lat.

Mniejszy eksport hiszpańskich pomidorów

W okresie od początku stycznia do końca grudnia minionego roku Hiszpanie wyeksportowali w sumie 954,8 tys. ton pomidorów. W porównaniu do analogicznego okresu rok wcześniej wielkość ta zmniejszyła się o 7%. Za wyeksportowane w roku 2014 warzywa hiszpańscy eksporterzy uzyskali sumę 960,8 mln euro – o 5% mniejszą wobec roku 2013.

Pomidory w wielkości BB

16 marca odwiedziłam jedno z gospodarstw szklarniowych w Międzybłociu k. Złotowa (woj. wielkopolskie). Edward Belka w tym roku zdecydował się na uprawę nowej odmiany Barteza F1 (Enza Zaden), której rośliny charakteryzują się silnym wigorem i bardzo szybkim rozwojem grona.

Grunt to dobra rozsada

W ostatnim czasie zauważa się coraz większe zainteresowanie kupnem rozsady w specjalistycznych przedsiębiorstwach. Jednym z ważnych czynników warunkujących prawidłowy wzrost roślin po posadzeniu na miejsce stałe jest przygotowanie rozsady dobrej jakości.

Dobre ceny pomidorów w Hiszpanii

Początek sezonu handlowego 2014/2015 jest dla hiszpańskich producentów pomidów w regionie Almerii (Andaluzja) jest udany. Ceny ich warzyw są wyższe o 55% niż w tym samym okresie poprzedniego roku.

Podwoimy plony?

Amerykańscy naukowcy z Cold Spring Harbour zidentyfikowali w genomie pomidora gen, który ma wpływ na produktywność rośliny.

Seminarium pomidorowe De Ruiter

26 września w Łaszkowie k. Kalisza firma Monsanto Polska – De Ruiter we współpracy z firmami Cultilene, Koppert i Sativex zorganizowała seminarium dla producentów pomidorów szklarniowych – „Pomidor i podkładka”.

Wygląd borówki, smak pomidora

Naukowcy z John Innes Centre w Norwich (Wielka Brytania) stworzyli hybrydę: fioletowy pomidor bogaty w substancje odżywcze charakterystyczne dla jagód.