polskie superowoce
„OKO na MALINĘ” – bilans wspólnej akcji artystów i plantatorów
Za nami pierwsza ogólnopolska akcja realistycznego rysowania maliny. Wyjątkowa lekcja pasteli, wiedzy o malinach i trening uważności w jednym. Efekt połączenia potencjału Pracowni OKO i plantatorów malin, współpracujących w ramach projektu „Czas na polskie superowoce”. Pierwszy bilans to prawie 300 osób rysujących na żywo i ponad 8700 wyświetleń instruktarzu w ciągu pierwszej doby.
Udany początek sezonu polskich superowoców
Plantatorzy i przetwórcy owoców jagodowych rozwijają współprace. Po akcji prezentującej walory przetworów, przyszedł czas na świeże owoce. Jest duży popyt na pierwsze truskawki, a w mediach ukazało się już ponad 1000 publikacji na temat walorów tego ulubionego owocu Polaków. Plantatorzy angażują się w plany promocji jagody kamczackiej, maliny, agrestu, borówki, porzeczki, jeżyny, aronii i mini-kiwi. Wszyscy zapraszają na zbiory i na pierwsze degustacje.
Zaproszenie na „Szkolenie przetwórców”
W ramach kampanii „Czas na polskie superowoce!” odbędzie się szkolenie dla przetwórców owoców jagodowych. Celem szkolenia jest poprawa kompetencji związanych z prezentacją swojej marki. Uczestnicy dowiedzą się jak sprawić by ktoś chciał kupić nasze produkty? Jak zostać zapamiętanym? A przede wszystkim o czym opowiadać, a o czym nie mówić. Szkolenie nazywa się „Opowiedz nam swoją historię”. Odbędzie się w formie trzech tematycznych warsztatów – dwa w maju, trzeci w sierpniu. Poprowadzi je Paweł Tkaczyk.
Przetwory z superowoców dla walczących z pandemią
Producenci przetworów z owoców jagodowych zapraszają do zbiórki na rzecz lekarzy i pacjentów zmagających się z pandemią koronawirusa. Zebrano już ponad 2500 butelek soków, konfitur, dżemów. Ostatni moment by dołączyć do super akcji!
Aronia – najsmaczniejsze lekarstwo na świecie
Aronia to superowoc, którego popularność rośnie. Soki aroniowe lub przetwory z aronii w sezonie 2019 przynajmniej raz w tygodniu konsumowało 12% Polaków, a tylko w marcu br. aż 11%. Pandemia ustawiła kolejkę po aronię. Koncentrat sprzedajemy na świadome jej walorów rynki Azji - do Korei, Japonii i Chin.
Współpraca polskich superowoców
Plantatorzy owoców jagodowych intensywnie ze sobą współpracują. Jagodowe są zaliczane do tzw. superfruits - żywności szczególnie korzystnej dla naszego zdrowia i urody. Producenci akcentują korzyści z ich regularnej konsumpcji. Podpowiadają filiżankę jako wielkość dziennego spożycia. Wspólnie stworzyli ciekawą ofertę handlową. Oferują świeże, sezonowe, polskie superowoce, codziennie przez ponad pół roku.
Udany sezon polskich superowoców
Rok 2019 był niezwykły dla branży owoców. Powstała tzw. „jagodowa sztafeta”. Dzięki współpracy między 7 organizacjami zrzeszającymi producentów poszczególnych gatunków oraz grup producentów powstała wspólna oferta i wspólna komunikacja. Branża zaoferowała konsumentom świeże, sezonowe, polskie owoce jagodowe, codziennie, od maja do października. Wspólne, przez ponad pół roku, zachęcała do codziennej konsumpcji dla zdrowia i dla urody. Z taką komunikacją branża dotarła do ponad 27 mln konsumentów.
1 lipca – Dzień Owoców i Dzień Polskiej Borówki
1 lipca obchodzimy Dzień Owoców i Dzień Polskiej Borówki. Z tej okazji plantatorzy zorganizowali degustacje owoców i ich przetworów. Królowały pierwsze tegoroczne borówki, czarne i czerwone porzeczki, konfitury i soki z jagody kamczackiej, aronii i mini-kiwi. Lody truskawkowe i malinowe. Symbolem święta stała się, rekomendowana w codziennej diecie, filiżanka polskich superowoców.