plantpress
Program Ochrony Roślin Warzywnych na rok 2023 już w sprzedaży
W tegorocznej edycji Programu Ochrony Roślin Warzywnych 2023 wydanego przez Wydawnictwo Plantpress znajdziecie najbardziej aktualne informacje o środkach ochrony zarejestrowanych w uprawie warzyw uprawianych w gruncie i pod osłonami, a także szczegółowy program ochrony dla poszczególnych gatunków. Warto również mieć na uwadze informacje o preparatach wycofywanych w 2023 roku, wraz z datą do kiedy można dany środek stosować.
Nowa Wspólna Polityka Rolna – rusza projekt kampanii informacyjnej INFOCAP-PL
Komisja Europejska, w ramach działania IMCAP ogłasza corocznie konkurs na projekty kampanii informacyjnych i promocyjnych dotyczących Wspólnej Polityki Rolnej. Mimo, iż te prestiżowe konkursy ogłaszane są w Brukseli od prawie dekady – dopiero drugi raz projekt z naszego kraju uzyskał akceptację KE i będzie realizowany przez Wydawnictwo Plantpress w terminie od sierpnia 2022 r. do lipca 2023 r.
Przegląd sekatorów elektrycznych na TSW 2022 [Video]
Na 12 edycji TSW nie brakuje wystawców, którzy oferują sekatory elektryczne. Liczba producentów i modeli jest bardzo duża. Frekwencja również dopisała.
„Przechowalnictwo jabłek. Praktyczny przewodnik” już dostępny!
„Przechowalnictwo jabłek – Praktyczny przewodnik” pod redakcja dr K. Rutkowskiego i A. Paradowskiego ukazał się właśnie nakładem wydawnictwa Plantpress. Autorzy starli się tak dobrać tematy, aby przedstawić najbardziej istotne zagadnienia, które wpływają bezpośrednio na sukces w przechowywaniu owoców.
„Winogrodnictwo” – książkowy „must have” dla każdego
„Winogrodnictwo”, praca zbiorowa naukowców z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, pod redakcją merytoryczną dr hab. inż. Macieja Gąstoła, prof. UR w Krakowie jest na rynku wydawniczym unikatową pozycją. Popularnonaukowe opracowanie, bazujące na doświadczeniach i wiedzy Autorów stanowi kompendium rzetelnych informacji z zakresu uprawy winorośli w Polsce.
Uprawa cebuli 2021
Zeszyt uprawowy CEBULA, to niezwykle potrzebna na rynku publikacja dotycząca nowości w uprawie cebuli. Przedstawiamy w nim najnowsze odmiany, kluczowe zabiegi agrotechniczne, choroby, szkodniki i chwasty oraz sposoby ich zwalczania, a także systemy zbioru i przechowywania.
Biorozwiązania dla warzyw i rozsady w gruncie i pod osłonami. Zaproszenie na webinarium.
W czwartek, 25 lutego 2021 roku, odbędzie się spotkanie on-line dotyczące ekologicznej uprawy warzyw. Gościem specjalnym będzie dr Michał Pniak z firmy BIOCONT, który omówi aspekty biologicznych rozwiązań w produkcji rozsady i uprawy warzyw w gruncie i pod osłonami.
Program Ochrony Roślin Sadowniczych edycja 2021
W wydanym przez wydawnictwo Plantpress – Programie Ochrony Roślin Sadowniczych na rok 2021 znajdują się najbardziej aktualne (stan na koniec grudnia 2020) informacje o zarejestrowanych w ochronie sadów i plantacji jagodowych środkach ochrony roślin, a także szczegółowy program ochrony dla poszczególnych gatunków, przygotowany zgodnie z fazami rozwoju roślin. Bardzo istotna jest także informacja o preparatach wycofywanych w 2021 roku wraz z datą do kiedy można dany środek stosować. Corocznie zmienia się lista dostępnych substancji i preparatów a także zakres ich rejestracji – stąd tak ważne jest posiadanie aktualnej edycji Programu Ochrony Roślin Sadowniczych.
Zaproszenie na webinarium pt. Trawy ozdobne
Trawy ozdobne są obecnie jedną z ważniejszych grup roślin wykorzystywanych na terenach zieleni miejskiej. Cenione są przede wszystkim za duże walory ozdobne – tworzą one długie, wąskie liście, które dodają lekkości kompozycjom na rabatach, oraz atrakcyjne kwiatostany w stonowanych barwach.
Drosophila suzukii, czyli muszka plamoskrzydła w Polsce. Wyniki monitoringu i wskazówki dla praktyki
Muszka plamoskrzydła (Drosophila suzukii) powoduje duże straty gospodarcze w uprawie wielu gatunków, szczególnie roślin jagodowych. Jej rozwojowi, powiększaniu się i rozprzestrzenianiu populacji sprzyjają ostatnie lata, a dokładnie panujące warunki atmosferyczne, szczególnie łagodne, ciepłe zimy i upalne, suche lata oraz powszechna dostępność pokarmu.