Strona główna Tagi Piwo

piwo

Piwa z dodatkiem owoców jagodowych

Owoce jagodowe to najpopularniejsza grupa polskich owoców używanych przez rzemieślniczych piwowarów. Obok truskawki, maliny, czarnej porzeczki, warzone są piwa z aronią, agrestem, jeżyną, żurawiną, jagodą kamczacką oraz czerwoną porzeczką.

Piwo z polskimi borówkami. Debiut na Fruit Logistica 2018

Na berlińskich targach Fruit Logistica w dniu 7 lutego 2018 miała miejsce pierwsza prezentacja piwa SALAMANDER Blueberry Berliner Weisse.

Moda na cydry i radlery

Skąd w Polsce wzięła się moda na orzeźwiające cydry i radlery, po które sięgamy latem? - Rynek piwa w Polsce jest bardzo nasycony, dlatego zarówno konsumenci, jak i producenci szukają nowych produktów - mówi znawca trunków Wojciech Bońkowski.

Święto Piwowarów i Chmielarzy od piątku w Krasnymstawie

41 browarów z Polski, Czech, Litwy, Niemiec i Francji weźmie udział w 43. Ogólnopolskim Święcie Piwowarów i Chmielarzy "Chmielaki", które w piątek rozpocznie się w Krasnymstawie (Lubelskie).

Piwo zielonogórskie na liście Produktów Tradycyjnych

Piwo zielonogórskie dołączyło w kwietniu do lubuskiej listy Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Obecnie w tym wykazie znajduje się 14 potraw, wypieków i napojów z tego regionu – poinformował Urząd Marszałkowski w Zielonej Górze.

Branża piwowarska kupi więcej polskiego chmielu

Po tegorocznych zbiorach udział polskiego chmielu w produkcji krajowej branży piwowarskiej ma wynieść, zgodnie z jej zapowiedziami, 75 proc. Więcej chmielu niż w poprzednich latach zamierza w tym roku kupić od polskich plantatorów Kompania Piwowarska (KP) - zapowiada jej kierownictwo.

Perła-Browary Lubelskie uruchomi browar w Zwierzyńcu

W przyszłym roku ma trafić na rynek piwo wyprodukowane w zabytkowym browarze w Zwierzyńcu, który wydzierżawiła Perła-Browary Lubelskie. Spółka produkuje piwo z chmielu z terenu Lubelszczyzny.

Na Warmii ruszył cykl festiwali browarniczych

W Braniewie odbył się w weekend pierwszy, z cyklu trzech, festiwali browarniczych, które odbędą się tej jesieni na Warmii. Uczestnicy imprezy mogli m.in. skosztować piwa warzonego według receptury z XV wieku, które przygotowywano w Braniewie.