papryka
GMO łagodzi obyczaje (kulinarne)
Ten rezultat prac raczej nie dostarczy argumentów przeciwnikom modyfikowanej genetycznie żywności, ale – według „Gazety Wyborczej” skutecznie psuje kulinarną zabawę Hiszpanom.
Nawożenie warzyw w Błoniu i w Długim
Producenci warzyw coraz częściej poszukują specjalistycznych nawozów, które pozwalają nie tylko zwiększyć efektywność i wydajność produkcji, ale wpływają również na inne ważne cechy, np. zawartość azotanów w korzeniach marchwi czy wczesność wybarwiania się owoców papryki.
W Przytyku powstanie paprykowe centrum
W Przytyku koło Radomia powstanie centrum handlu i przetwórstwa papryki. Z miejscowości tej oraz trzech sąsiednich gmin pochodzi 80 proc. krajowych zbiorów papryki.
W kolekcji odmian warzyw
21 sierpnia w miejscowości Moszna koło Nałęczowa w gospodarstwie Renaty i Henryka Zająców zorganizowano Dni Otwarte, na których prezentowano kolekcję odmian warzyw marki Seminis, należącej do koncernu Monsanto.
Festyn z papryką w tle
Chociaż VII Święto Papryki, które odbyło się 14 sierpnia w Klwowie, miało nietypowy charakter, ponieważ głównym jego celem była zbiórka pieniędzy dla producentów poszkodowanych wskutek lipcowej nawałnicy, nie mogło zabraknąć na nim papryki.
Papryki z Kecskemet
Podczas Międzynarodowego Dnia Papryki zorganizowanego przez koncern nasienny Monsanto 3 sierpnia w stacji badawczej tego przedsiębiorstwa w Kecskemet na Węgrzech zaprezentowano kolekcję odmian papryki. Uczestnicy spotkania mogli obejrzeć mieszańce o owocach różnego typu (blok, kapia, stożkowa i o kształcie pomidora), w tym wiele nowych propozycji odmianowych.
Pomidor i papryka po francusku
Uznanie producentów pomidorów i papryki zdobywają odmiany, które są łatwe w produkcji, plenne i odporne na choroby, dlatego też hodowla nowych kreacji jest ukierunkowana na te czynniki. Można się było o tym przekonać 6 lipca we Francji w stacji doświadczalnej firmy Clause, gdzie zorganizowano Dni Pomidora i Papryki.
Ochrona warzyw wczesnych w uprawach pod osłonami (cz. II). Problemy w uprawie papryk
Uprawa papryki w tunelach jest popularna m.in. w rejonach Radomia i Krakowa. Znajduje się tam wiele wyspecjalizowanych gospodarstw, w których często z konieczności prowadzona jest uprawa monokulturowa lub, w najlepszym przypadku, papryka sadzona jest przemiennie z ogórkami, pomidorami albo sałatą. Prowadzi to nieuchronnie do zjawiska zmęczenia gleby, polegającego na sukcesywnym nagromadzeniu się w podłożu organizmów chorobotwórczych, zwłaszcza grzybów i nicieni.