Strona główna Tagi Owoce

owoce

Kampania sadowników „jedz witaminy i wracaj do zdrowia”

"Jedz witaminy i wracaj do zdrowia" - to kampania Związku Sadowników RP przeprowadzana w dziecięcych szpitalach. Chore dzieci otrzymują świeże warzywa i owoce, a rodzice są informowani o ich walorach żywieniowych.

Owoce i warzywa przedłużają życie

Ostatnie szwedzkie badania regularnego spożycia owoców i warzyw wskazują, że jedzenie 5 ich porcji dziennie może zwiększyć oczekiwaną długość życia nawet o 3 lata.

Brytyjczycy coraz chętniej kupują hiszpańskie produkty

W 2012 roku Brytyjczycy zaimportowali łącznie z Hiszpanii 1,246 mln ton owoców i warzyw (wliczając w tą wielkość cytrusy) o łącznej wartości 1,227 mld euro. Na pierwszym miejscu wśród najbardziej liczących się eksporterów na brytyjski rynek znajdują się Niemcy, następnie Francja oraz Hiszpania. 
 

Włosi odchodzą od kuchni śródziemnomorskiej

Jak informują włoskie źródła, w roku 2012 średnio jedno włoskie gospodarstwo domowe zakupiło łącznie 331 kg owoców i warzyw świeżych wobec 379 kg w roku 2008. Tym samym w okresie ostatnich czterech lat odnotowano spory, bo aż 48 kg spadek spożycia owoców i warzyw przypadający na włoską rodzinę.

Owoce i warzywa na noworocznym stole – droższe

Eksperci z „APK Inform: Warzywa i Owoce” oceniają, że tegoroczne zakupy warzyw i owoców będą dla Ukraińców przed Nowym Rokiem o około 22% droższe. Najbardziej drożeją te podstawowe gatunki -  „zestaw barszczowy” (buraki ćwikłowe, marchew, cebula, ziemniaki, kapusta). Owoce drożeją relatywnie mniej.

Starosłowiańskie korzenie wigilijnej symboliki

 
Symbolika niektórych potraw i rekwizytów, tradycyjnie kojarzonych z wigilijnym stołem, nawiązuje do starosłowiańskich obrządków i zwyczajów. Dotyczy to np. maku, miodu, grzybów, słodkiego kołacza, a nawet siana pod obrusem – wskazują badacze polskiej tradycji.
Etnolog z Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach dr Grzegorz Odoj wyjaśnił, że niektórym potrawom przypisano właściwości służące osiąganiu łączności między światem doczesnym a zaświatami. Wiąże się to z przekonaniem, zgodnie z którym w Wigilię obejścia i domostwa ludzi są licznie nawiedzane przez duchy przodków.

Rodzinne posiłki przekonują do warzyw i owoców

Wspólne rodzinne spożywanie posiłków – nawet tylko raz lub dwa razy w tygodniu – sprawia, że dzieci jedzą więcej owoców i warzyw oraz uczą się właściwych nawyków żywieniowych - informuje „Journal of Health Study Epidemiology & Community”.

Zbiory owoców i warzyw na Ukrainie

Ministerstwo Polityki Rolnej i Żywności Ukrainy przedstawiło informację o poziomie zbiorów owoców i warzyw na Ukrainie w roku 2012. Zgodnie z nią zebrano około 9,1 mln ton warzyw (w tym 23 mln ton ziemniaków), 1,9 mln ton owoców (w tym rekordowy urodzaj jabłek - na poziomie 1 mln ton) i jagód oraz 490 tys. ton winogron. 
 

W Zamościu Starym

23 listopada br. w Zamościu Starym koło Zwolenia odbyło się zorganizowane przez firmy Yara Poland, Imago oraz AquaTom spotkanie szkoleniowo-doradcze, na którym zaprezentowano możliwości nawadniania upraw ogrodniczych, fertygacji oraz ochrony przecigradowej.

Jadłospis polskich dzieci ubogi w warzywa, bogaty w łakocie

W ich codziennym jadłospisie nie starcza miejsca na warzywa, za to każdego dnia wypijają ok. dwóch szklanek słodzonych napojów i dwa razy dziennie sięgają po słodkie oraz słone przekąski - badacze z SWPS zbadali nawyki żywieniowe polskich dzieci. Zespół badaczy z wrocławskiego wydziału Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej pod kierunkiem prof. Aleksandry Łuszczyńskiej przebadał ponad 800 uczniów szkół podstawowych, gimnazjów i liceów z południowo-zachodniej Polski w wieku od 10 do 17 lat. Takie same badania przeprowadzono w ramach projektu badawczego TEMPEST (finansowanego ze środków UE) w Wielkiej Brytanii, Portugalii i Holandii. Łącznie przebadano 2 tys. 764 osób w wieku 10-17 lat.