owoce
Unijny rynek owoców i warzyw
Freshfel opublikował najnowszy raport „Freshfel Activity Report 2014”, w którym między innymi prezentuje dane dotyczące wielkości produkcji owoców i warzyw we wszystkich krajach unijnych w roku 2012 – wówczas wielkość produkcji owoców oszacowano na 32,5 mln ton, a warzyw odpowiednio – 50,3 mln ton.
Zdrowie w superowocach
Narzędzia do oceny walorów zdrowotnych i sensorycznych tzw. superowoców - m.in. aronii i miechunki peruwiańskiej, opracowuje mgr inż. Magdalena Kupska – doktorantka Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej.
Superowoce, to występujące naturalnie, niezmodyfikowane przez człowieka owoce o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych i smakowo-zapachowych. To m.in. aronia, a także mniej znana miechunka peruwiańska – drobny pomarańczowy owoc o intensywnym smaku kiwi-truskawko-agresto
Sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach
Carving, czyli sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach zaczyna być coraz popularniejsza w Polsce – informuje „Puls Biznesu”. Na polskim rynku działa kilka firm prowadzących taką działalność.
Najwięcej owoców jedzą w Izraelu
Jak pokazują najnowsze badania to właśnie konsumenci w Izraelu spożywają najwięcej na świecie owoców. Średnio na jednego Izraelczyka przypada konsumpcja owoców na poziomie 75 kg rocznie.
Sugestia owinięta w bawełnę?
W 2013 roku rosyjski import bawełny z Azerbajdżanu wzrósł o 20%. Natomiast o 40% spadł import owoców, warzyw, oliwek i ich przetworów. Import spadł pomimo ciągle utrzymującego się zainteresowania rozwijaniem kontaktów handlowych regionów Federacji Rosyjskiej z Azerbajdżanem.
Dietoterapia: ciasteczko dla zdrowia
Naturalne polskie produkty żywnościowe, wzbogacone przez poznańskich naukowców w bioaktywne składniki, mogą wkrótce stać się zalecanym przez lekarzy uzupełnieniem terapii czterech poważnych chorób.
Bioaktywna żywność ma pomagać w leczeniu otyłości, anemii związanej z nieswoistym stanem zapalnym jelit, nadciśnienia oraz cukrzycy typu pierwszego. Dobiegają końca badania kliniczne w projekcie kierowanym przez prof. dr. hab. Józefa Korczaka, szefa Katedry Technologii Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Mniej kadmu w owocach i warzywach
W dniu 13 maja br. ukazało się rozporządzenie Komisji Europejskiej nr 488/2014 zmieniające wielkości dopuszczalnego poziomu kadmu w środkach spożywczych, w tym owoców, warzyw i grzybów.
Światowy handel zagraniczny owocami
Pod koniec lutego ukazały się najnowsze dane dotyczące światowego eksportu i importu owoców i warzyw w roku 2012. W bieżącym wydaniu Wiadomości zaprezentujemy dane dotyczące globalnego, handlu zagranicznego jedynie owocami świeżymi, a w kolejnym wydaniu swe miejsce znajdą warzywa. Według najnowszych danych za 2012 rok łączny globalny wolumen eksportu świeżych owoców to 72,3 mln ton wobec 71,07 mln ton w roku 2011.
Darmowe piątki owocowe
W pierwszy piątek każdego miesiąca brytyjskie restauracje McDonald do każdego zakupu pakietu Happy Meal będą dodawać bezpłatnie torbę owoców.
W Polsce marnowane są warzywa i owoce
Owoce i warzywa, które trafiają na sklepowe półki, muszą spełniać normy handlowe, takie jak odpowiedni kształt czy kolor. Z tego względu wiele z nich jest odrzucanych i chociaż nadają się do spożycia, w efekcie marnują się.