owoce
Nasze szanse w produkcji owoców
Dlaczego się różnimy?
Szkodniki maliny (cz. II). Uszkodzenia pąków kwiatowych i owoców
„Osiołkowi w żłoby dano”
Ceny detaliczne produktów ogrodniczych w Polsce i w Niemczech
Sprzedaż do Rosji – rady eksportera owoców
Mechanizacje zbioru owoców jagodowych
Nowe odmiany – trudny wybór
Promocja świeżych i przetworzonych owoców
Produkcja owoców rośnie szybciej niż liczba ludności i popyt na nie. Nierównomierny rozkład produkcji oraz zróżnicowany popyt na owoce na świecie są głównymi przyczynami nadprodukcji tych towarów, czyli kłopotów z ich zagospodarowaniem po opłacalnych cenach. Dlatego jednym z ważniejszych problemów światowego sadownictwa stało się szukanie sposobów zwiększenia popytu na świeże i przetworzone owoce. Problem ten dotyczy także naszego kraju. Przy niewielkim wzroście produkcji owoców pojawiają się trudności z ich zagospodarowaniem i z uzyskaniem cen pokrywających jednostkowe koszty produkcji. Ten bardzo trudny i złożony problem może zostać złagodzony poprzez zwiększenie popytu. Jednym z bardziej atrakcyjnych sposobów na to jest konsekwentne promowanie w kraju i za granicą spożycia zarówno świeżych, jak i przetworzonych owoców — powszechne w krajach z rozwiniętym sadownictwem i przetwórstwem owocowym.