owoce pestkowe
Krajowe owoce jagodowe – początek sezonu na Broniszach
Na rynku hurtowym rozpoczęły się dostawy krajowej borówki wysokiej spod osłon, a malina nadal ma wysokie ceny. Na Mazowszu plonowanie truskawki osiągnęło szczyt. Powoli rośnie podaż krajowych czereśni.
Szczyt sezonu truskawkowego na Broniszach
Rozpoczął się krajowy szczyt sezonu truskawkowego, który przy obecnej pogodzie może trwać bardzo krótko. Pojawił się pierwsze dostawy krajowych czereśni. Polscy producenci komunikują duże straty spowodowane przymrozkami w uprawie drzew pestkowych - podaje w komunikacie Rynek Hurtowy Bronisze.
Europa południowa: pogoda demoluje rynki pestkowych
Na południu Europy przebieg pogody jest przyczyną bardzo poważnych zakłóceń w produkcji owoców pestkowych oraz w handlu nimi. Nienormalny przebieg temperatury w kwietniu i maju oraz nawałnice dezorganizują pracę sadowników w Hiszpanii i Włoszech.
Sezon czereśniowy kołem się toczy
Południe Europy handluje już od początków maja owocami pestkowymi. Operatorzy nie są zbyt zadowoleni – zwłaszcza hiszpańskie brzoskwinie i nektarynki nie zadowalają ich klientów. Słabsza od oczekiwanej jest też jakość czereśni, także włoskich. Jedni hurtownicy ograniczają więc marketing, inni odwrotnie – kręcą zapamiętale – dosłownie: z kolarzami.
Deszcze w Chile. Są straty w produkcji owoców
Tegoroczne Święta mieliśmy raczej „po wodzie”. Nie inaczej przytrafiło się Chilijczykom – tyle, że u nas mokry grudzień to już niemal norma, dla Chile wybryk natury. Na południowej półkuli rozpoczyna się sezon zbiorów i deszcze – jak komentuje chilijski związek eksporterów ASOEX – nietypowe dla tej pory roku opady spowodowały „minimalne szkody w większości upraw”.
Pestkowe – mniej odmian, lepsza jakość
Jednym z tematów podejmowanych podczas seminarium dotyczącego owoców pestkowych, które odbyło się w ub. r. w Niemczech (Steinobstseminar), był asortyment śliwek. Handlowcy niemieccy żądają wprowadzania na rynek mniejszej liczby odmian zarówno w przypadku śliwek, jak i czereśni. Dużo uwagi zwracają też na jakość owoców.
Jagodowe Trendy 2016
25 i 26 lutego w Kraśniku po raz XII spotkali się producenci owoców powszechnie zwanych jagodowymi. Przyjechali na Lubelszczyznę po to, aby dowiedzieć się jak produkować, promować i zbywać po dobrych cenach wytwarzane w swoich gospodarstwach owoce. Obok owoców jagodowych, tematyka merytoryczna kongresu objęła także drzewa pestkowe.
A może ekologicznie?
Polska jako czołowy producent owoców dostarcza ich na krajowy i zagraniczne rynki ponad 4 mln ton rocznie. W tej wielkości jedynie 1,5-2% w ostatnich 3 latach stanowiły owoce wytworzone zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego. To bardzo zła wiadomość biorąc pod uwagę, że w Polsce panują bardzo dobre warunki do produkcji ekologicznej owoców i warzyw – mamy czyste, nieskażone środowisko, dużą dostępność gruntów, które leżą odłogiem, a także opracowaną już w dużym stopniu technologię produkcji owoców metodą ekologiczną.
W Poysdorf o morelach: odmiany, agrotechnika, ochrona
W dniach 26–27 czerwca w austriackiej miejscowości Poysdorf szkółka Schreiber, zajmująca się produkcją drzewek owocowych, i stacja badawcza Landwirtschaftskammer Niederösterreich zorganizowały seminarium dla producentów moreli. Uczestniczyli w nim profesjonaliści z ośmiu krajów – sadownicy, doradcy oraz naukowcy zajmujący się agrotechniką sadów, kosztami produkcji, a także zagadnieniami związanymi z ochroną drzew przed szkodnikami i chorobami.
Święto Wiśni przed zbiorami
W zagłębiu uprawy wiśni (w tym i ‘Nadwiślanki’) w niedzielę 28 czerwca odbyło się Święto Wiśni (fot. 1). Zorganizowali je Burmistrz Miasta i Gminy Lipsko i Lipskie Centrum Kultury, a honorowy patronat sprawowali Marszałek Województwa Mazowieckiego oraz Wojewoda Mazowiecki. Okres przed zbiorem był okazją do podsumowania opłacalności produkcji owoców tego gatunku. Temat ten został omówiony przez dr inż. Dawida Olewnickiego i mgr inż. Wioletę Sobczak z SGGW w Warszawie oraz przez dr Bożenę Nosecką z IERiGŻ BIP w Warszawie.