owoce jagodowe
Muszka plamoskrzydła – mały szkodnik, wielki problem
Muszka plamoskrzydła od kilku lat jest znanym i groźnym szkodnikiem roślin jagodowych. Pochodząca z Azji muchówka występuje obecnie na niemalże wszystkich kontynentach powodując straty w uprawach wielu gatunków sadowniczych a zwłaszcza w uprawach roślin jagodowych.
Błonnik w marcu? Łatwiejsze niż myślisz
Błonnik jest jednym z głównych powodów, dla których pokarmy roślinne są tak zdrowe. Odżywia „dobre” bakterie w naszym przewodzie pokarmowym i w ten sposób wzmacnia odporność organizmu. Wiele osób spożywa bardzo mało błonnika, ale jego dostarczenie w odpowiednich ilościach jest łatwiejsze niż myślisz. Przetwórcy owoców jagodowych pokazują jak dostarczyć błonnik w miesiącach zimowych i wiosennych. Polecają wygodne w przygotowaniu i bogate w błonnik posiłki na bazie owoców suszonych i liofilizowanych.
Poprawić jakość, zwiększyć konsumpcję
To główne założenia projektu pod akronimem „QualityBerry”, który jest realizowany w Instytucie Ogrodnictwa – PIB we współpracy z Norweskim Instytutem Badań Bioekonomicznych i norweską spółką Graminor. Projekt potrwa trzy lata, a jego wyniki mają przełożyć się na poprawę jakości owoców jagodowych i tym samym zwiększenie konsumpcji tak owoców świeżych, jak i przetworów.
Skarby jesieni z polskimi superowocami
Warzyw moc i łyk owocowych przetworów to już połowa sukcesu. Plantatorzy i przetwórcy owoców jagodowych przygotowali przepisy, które pokazują jak cieszyć się nimi późną jesienią i jak wypełnić nimi połowę talerza.
Przetwory – lato zamknięte w szkle
Odporność najszybciej kojarzy się z momentami kiedy jej nie mamy, z późną jesienią, zimą, wczesną wiosną. Od późnej wiosny do wczesnej jesieni mogliśmy się cieszyć smakiem i walorami naszych polskich superowoców. Czy nastanie jesieni oznacza, że na długie miesiące musimy pożegnać się z ich smakiem? Czy polskie owoce jagodowe musimy zamienić na owoce z importu? Odpowiedź brzmi: nie, o ile znajdziemy je na sklepowych półkach i będziemy potrafili docenić ich wartości dla naszego zdrowia.
Zaproszenie na „Szkolenie przetwórców”
W ramach kampanii „Czas na polskie superowoce!” odbędzie się szkolenie dla przetwórców owoców jagodowych. Celem szkolenia jest poprawa kompetencji związanych z prezentacją swojej marki. Uczestnicy dowiedzą się jak sprawić by ktoś chciał kupić nasze produkty? Jak zostać zapamiętanym? A przede wszystkim o czym opowiadać, a o czym nie mówić. Szkolenie nazywa się „Opowiedz nam swoją historię”. Odbędzie się w formie trzech tematycznych warsztatów – dwa w maju, trzeci w sierpniu. Poprowadzi je Paweł Tkaczyk.
Najzwyklejsza w świecie
„O jagodowych byś napisał – pewnie ci się trochę nudzi, nie?” – zadysponowała znajoma, odmowa nie wchodziła w grę, a alternatywą byłoby co najmniej „krokodyla daj mi” (niech się młodzież pogimnastykuje z kogo cytat). Nie ryzykowałem więc podbijania stawki i w akcie desperacji zaproponowałem żonie shopping. Jejmość pani podejrzliwie spytała, co też takiego będziemy kupować. Wyjaśniłem, że raczej oglądać. Porzeczki. Zrobiła minę pt. „Wiedziałam, że to się tak skończy” i ruszyliśmy do naszego tętniącego życiem gminnego miasteczka.
Jagoda kamczacka – rozpoczęcie pierwszego sezonu handlowego
Z roku na rok popularność jagody kamczackiej rośnie, ale dopiero w grudniu 2018 roku została wpisana na listę tradycyjnej żywności. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283) zezwoliło na legalne wprowadzanie jagody kamczackiej do obrotu na terenie Unii. Przed nami zatem czas pierwszych degustacji.
Piwa z dodatkiem owoców jagodowych
Owoce jagodowe to najpopularniejsza grupa polskich owoców używanych przez rzemieślniczych piwowarów. Obok truskawki, maliny, czarnej porzeczki, warzone są piwa z aronią, agrestem, jeżyną, żurawiną, jagodą kamczacką oraz czerwoną porzeczką.
Prognoza zbiorów owoców wg Związku Sadowników RP
Szacowanie tegorocznych zbiorów owoców jest co chwila weryfikowane. Jeszcze kilka dni temu wielu sądziło, że straty przymrozkowe będą niewielkie. Masowe osypywanie się zawiązków jest powszechne i dotyczy niemal wszystkich rejonów w naszym kraju i niemal wszystkich gatunków.