ogórki
Dzień Ogórka Polowego – Zaproszenie, 23 lipca 2023
Zapraszamy na Dzień Ogórka Polowego w dniu 23 lipca (niedziela). Będziemy gościć w gospodarstwie Damiana Micyka w Szarkówce (32-250 Charsznica), który postawił na uprawę ogórka gruntowego na folii, z zastosowaniem fertygacji.
Demo Farma warzywnicza – komunikat Timac Agro, 13.10.2020
W dzisiejszym komunikacie podsumowanie sezonu na Demo Farmie warzywniczej Timac Agro. W tym roku doświadczenia prowadzone były na 6 gatunkach warzyw: kapuście białej, ogórku gruntowym, cebuli, burak ćwikłowy, marchew i ziemniak. Więcej szczegółów w komunikacie.
Konsumpcja warzyw i owoców we wrześniu
Dietetycy zalecają aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co zjadamy. Prawie co piąty (18%) Polak spełnił ten warunek we wrześniu i odsetek ten jest identyczny jak w sierpniu. Jednocześnie odnotowaliśmy niewielki wzrost wartości wskaźnika „Wczoraj na talerzu” obrazującego jakość naszej diety. Zbyt ubogą dietę w warzywa i owoce ma 50% Polaków, przy czym u 36% jednak pojawiały się one w przynajmniej połowie posiłków (choć za mało). We wrześniu, podobnie jak w sierpniu (14%) Polaków odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jadło mało lub wcale. W ramach realizowanych przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” poznaliśmy również najpopularniejsze gatunki września.
Konsumpcja warzyw i owoców w lipcu 2020 r.
W lipcu, podobnie jak w czerwcu, 16% Polaków odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jedli mało lub wcale. Największą popularnością wśród owoców cieszyły się truskawki, jabłka i banany; wśród warzyw były to: pomidory, młode ziemniaki i ogórki.
Zbiory warzyw i owoców w 2020 r. – wstępny szacunek
GUS podał wyniki wstępnego szacunku produkcji głównych upraw ogrodniczych w 2020 r.
Polacy najbardziej lubią truskawki i pomidory
Ulubionymi owocami Polaków są truskawki (32%), a warzywami pomidory (34%). Truskawka jest również najbardziej wyczekiwanym produktem sezonowym (65%). Rozpoczynający się sezon jest dobrą okazją do zwiększenia ilości warzyw i owoców w naszej diecie. Dieta bogata w warzywa i owoce jest podstawą naszego zdrowia i odporności.
Holendrzy rozpoczynają olbrzymią inwestycję szklarniową w Chinach. Docelowo ma tam powstać 100-ha kompleks uprawowy
Holenderska firma FoodVentures i ich partner Evergrande inwestują miliony w uprawę warzyw na dużą skalę na lokalnym rynku w Chinach. Kryzys wywołany przez pandemię napędza popyt na świeżą, zdrową i bezpieczną żywność.
Mijający tydzień na rynku hurtowym
Rynek hurtowy na początku mijającego tygodnia odnotował znaczący wzrost cen płodów ogrodniczych.
Ceny warzyw i owoców na rynku hurtowym
Rynek w okresie poświątecznym przeżywa okres chwilowych niedoborów. Dotyczy to szczególnie importowanych warzyw spod osłon. Odbija się to niestabilnymi i czasem wyższymi cenami. Stabilna jest natomiast sytuacja podażowa na rynku krajowych owoców i warzyw.
Szacunek tegorocznych zbiorów warzyw i owoców
GUS przedstawił dane przedwynikowego szacunku produkcji głównych upraw ogrodniczych w 2019 r.
Produkcję warzyw gruntowych ocenia się na blisko 3,8 mln t, tj. o ok. 8% mniej w porównaniu z rokiem poprzednim. Zbiory owoców z drzew wyniosą niespełna 3,4 mln t, tj. o ok. 25% mniej od rekordowej produkcji ubiegłorocznej. Zbiory owoców z krzewów owocowych i plantacji jagodowych szacuje się na niespełna 0,5 mln t, tj. o ok. 18% mniej od zbiorów 2018 r. Zbiory ziemniaków (łącznie z produkcją w ogrodach przydomowych) szacuje się na ok. 6,7 mln t, tj. o około 11% mniej od zbiorów uzyskanych w roku ubiegłym.