odmiany jabłoni
Jakie odmiany jabłoni sadzi się w Europie?
Najtrudniejsze pytania, jakie zadaje sobie każdy sadownik, zanim przystąpi do zakładania nowych kwater, brzmią: Co mam sadzić? Czy powinienem postawić na dobrze znane i sprawdzone odmiany czy raczej zdecydować się na nowości? Jednak odpowiedź na te pytania nie jest łatwa, a wybór odmiany zależy od wielu czynników. Na podstawie rozmów ze szkółkarzami oraz samymi producentami owoców próbujemy określić, co sadzi się obecnie w Europie.
‘Asfari’, Blondy® czy Golden Fizz®?
Na tle wciąż dominujących w Europie jabłoni o dwukolorowych owocach wyróżnia się nowa, wczesna odmiana ‘Asfari’ tworząca całkowicie żółte jabłka. Ze względu na interesujące owoce wydaje się ona, przynajmniej na zachodzie Europy, obiecującym uzupełnieniem doboru odmian przeznaczonych na zbiór jabłek w lecie.
Odmiany jabłoni odporne na parcha poszukiwane
Zagrożenie parchem jabłoni i rosnąca odporność sprawcy choroby, grzyba Venturia inaequalis, na stosowane w sadach fungicydy stają się dużym utrudnieniem w produkcji jabłek. Wprowadzane na rynek odmiany odporne na parcha są nadzieją nie tylko dla producentów owoców ekologicznych, lecz także – coraz częściej – dla produkujących w sposób integrowany. Projekt dotyczący oceny kilkunastu odmian z genem odporności na V. inaequalis był prowadzony w Stacji Badawczej w Laimburgu (Południowy Tyrol), a owoce wszystkich tych odmian można było zobaczyć, a także degustować podczas targów Interpoma w Bolzano (20−22.11.2014 r.).
Polskie odmiany jabłoni
Na przestrzeni ostatnich lat struktura nasadzeń jabłoni w Polsce bardzo się zmieniła. O obecnych trendach odmianowych oraz propozycjach dla sadowników miałam okazję porozmawiać z Andrzejem Nowakowskim (Gospodarstwo Szkółkarskie Andrzej i Szymon Nowakowscy ze Żdżar k. Nowego Miasta) podczas Spotkania Sadowniczego w Sandomierzu (28–29.01.2015 r.).
Jabłka o różnym kształcie, wybarwieniu i miąższu
Nietypowy wygląd zawsze przyciąga wzrok. Wśród mnogości jabłek różnych odmian prezentowanych na ubiegłorocznej Interpomie (20–22 listopada 2014, Bolzano) szczególne zainteresowanie budziły te o nietypowych cechach. Nic dziwnego: przyzwyczailiśmy się do tego, że owoce te mają biały lub kremowy miąższ – a nie czerwony, są bardziej lub mniej okrągłe – ale nie podłużne, są wybarwione lub mają rumieniec – ale nie są… „graniaste”.
W fabryce nowych odmian
Program hodowli nowych odmian jabłoni belgijskiej firmy Better3fruit N.V. ma już ponad 25 lat. Obecnie wkroczył on w fazę, w której corocznie uzyskuje się co najmniej jedną odmianę. Klientami firmy nie są już wyłącznie szkółkarze czy organizacje producentów. Coraz większe zainteresowanie ofertą obserwuje się bowiem ze strony dużych przedsiębiorstw zajmujących się handlem jabłkami oraz sieci supermarketów.
„Red” znaczy czerwony
W ostatnich latach na całym świecie wzrasta zainteresowanie czerwonymi jabłkami. Nie chodzi już tylko o czerwoną barwę skórki, ale nawet o czerwone zabarwienie miąższu owoców. Na świecie programy hodowlane ukierunkowane na znalezienie jabłek z „red” w nazwie prowadzone są w kilkunastu ośrodkach badawczych i szkółkach, a efekty można oglądać na branżowych wystawach. Niektóre z nich pokazano na ubiegłorocznych targach Macfrut (24–26.09) i Interpoma (21–23.11).
Envy®
Podczas Międzynarodowych Targów Interpoma (20–22 listopada ub.r.) w Bolzano w Południowym Tyrolu odbyła się konferencja prasowa dotycząca nowej marki jabłek – Envy®.
Z grupy ‘Gali’ i ‘Fuji’
Na targach Interpoma 2014 (20–22 listopada 2014 r., Bolzano, Południowy Tyrol) można było zapoznać się z ofertą szkółek, w których praktycznie co roku pojawiają się nowe sporty i mutanty znanych odmian. Poza całą gamą odmian odpornych na parcha oraz nowości z grupy ‘Red Delicious’, na stoiskach szkółek królowały sporty odmian ‘Gala’ i ‘Fuji’.
Zamiast tradycyjnego szampana?
Wino musujące zaprząta dzisiaj uwagę wielu z nas. Ale może zamiast niego wybrać... jabłko? Oczywiście nie takie "pierwsze z brzegu", tylko jabłko musujące. Już jest to możliwe.