odmiany jabłoni
Hodowcy odmiany ‘Ligol Red’ uhonorowani
W uznaniu dla wybitnych osiągnięć we wdrażaniu wyników badań naukowych do praktyki rolniczej, przynoszących wymierne efekty ekonomiczne i społeczne, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi w 2020 roku przyznał nagrodę oraz wyróżnienia czterem zespołom autorskim z Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego.
Jabłka o czerwonym miąższu ‘Trinity’: idealne do przetwórstwa!
Wciąż mało popularne w Polsce jabłka o miąższu zabarwionym na czerwono są doskonałym surowcem do przetwórstwa. Ich miąższ ma dużo wyższą niż w przypadku jabłek o miąższu jasnym zawartość antocyjanów, pektyn i związków fenolowych.
To już we wtorek! „Nawożenie i dobór odmian jabłoni z perspektywy ubiegłego sezonu”
Już jutro, 12 stycznia 2020, odbędzie się webinarium pt.: „Nawożenie i dobór odmian jabłoni z perspektywy ubiegłego sezonu”, którego organizatorem jest Yara Poland wraz z wydawnictwem Plantpress.
Brak pracowników do sadzenia drzewek czy wygoda?
Pojawiają się pierwsze informacje o deficytach pracowników w polskich gospodarstwach sadowniczych. Czy braki kadrowe są rzeczywiście uzasadnione? Komentarz pozostawiamy Czytelnikom, bo dochodzą do nas słuchy, że sadownicy odmawiają odbioru drzewek ze szkółek, ponieważ nie posiadają aktualnie pracowników, którzy mogliby materiał posadzić.
Będzie nowy standard letniego jabłka?
Hodowcy IFO (International Fruit Obtention) zaprezentowali swoje nowe osiągnięcie hodowlane – jabłoń o kodowej jeszcze nazwie HC2-1. Jest to co prawda odmiana wczesna, ale jej cechy –zdaniem hodowców pozwolą jej zaistnieć na rynkach komercyjnych.
Jakość i orzechy laskowe – w majowym „Haśle Ogrodniczym”
W majowym wydaniu „Hasła Ogrodniczego” polecam artykuł mgr inż. Łukasza Zaremby, ekonomisty z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB w Warszawie, który pisze orzechu laskowym w kontekście kosztów i opłacalności uprawy leszczyny na rynkach zagranicznych i rynku krajowym.
Mini jabłko ma swoją paryską premierę
Od środy 24 stycznia Rockit, najmniejsze jadalne jabłko na świecie jest dostępne również na półkach francuskich sklepów. Jabłko jest wprowadzane na rynek przez 24 sadowników ze Stowarzyszenia Producentów Blue Whale. Jak twierdzi Dina Abella z Blue Whale, Rockit ma same zalety - jabłko jest słodkie, ma ładną cienką skórę, soczysty miąższ i może być łatwo i szybko zjadane.
Jabłka: czarne diamenty z Chin
Chińscy sadownicy wyszperali w Tybecie ciemnofioletową odmianę jabłek – piękną, jak diamenty. I tak je nazywają: czarne diamenty. To klon odmiany Hua-Niu z regionu Ningczi, którego warunki siedliskowe sprzyjają uprawie drzew owocowych i otrzymywaniu owoców unikatowej jakości.
‘Chopin’ – nowa odmiana jabłoni z SGGW
W Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego wyhodowano nową odmianę jabłoni - o nazwie ‘Chopin’ - poinformowała uczelnia na swojej stronie. Odmiana jest parchoodporna, nadaje się więc również do uprawy ekologicznej i amatorskiej. Owoce mają pojawić się na rynku za 3-4 lata.
Będzie więcej Jazz’u™
Pierwsze jabłka marki Jazz™ z tegorocznych europejskich zbiorów wejdą w tych dniach na rynek kontynentu. Sadownicy dysponującymi prawami do niej są zadowoleni - szacują, że będzie ich więcej niż w poprzednim sezonie.